Cijene nafte u svijetu opet rastu

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 8,2 posto – na 86,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,6 posto – na 79,72 dolara.

Saudijska Arabija, kao najveći svjetski izvoznik, podigla je cijene nafte za azijske kupce po prvi put u šest mjeseci (Reuters)

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice porasle više od osam posto, odmaknuvši se od najnižih iznosa u prethodne tri sedmice, jer se trgovci nadaju jačanju potražnje i zato što je Rusija najavila smanjenje proizvodnje, javlja Hina.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 8,2 posto – na 86,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,6 posto – na 79,72 dolara.

Nakon dvije sedmice pada, cijene su porasle jer se trgovci nadaju jačanju kineske potražnje, s obzirom da bi ukidanje strogih restriktivnih Covid mjera trebalo potaknuti brži rast tamošnje ekonomije.

„Cijena barela podršku nalazi u očekivanjima da će otvaranje kineske ekonomije, nakon okončanja politike nulte tolerancije prema Covidu, potaknuti značajan rast potražnje za naftom u ovoj godini“, rekao je Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

Saudijska Arabija podigla cijene azijskim kupcima

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će Kina biti „zaslužna“ za polovinu rasta globalne potražnje u ovoj godini, kazao je njezin čelnik Fatih Birol.

Zbog očekivanog oporavka potražnje, posebno u Kini, Saudijska Arabija kao najveći svjetski izvoznik podigla je cijene nafte za azijske kupce po prvi put u šest mjeseci.

Podršku cijenama pružila je i najava Rusije da će u martu „dobrovoljno“ proizvoditi manje nafte, za 500.000 barela dnevno, što čini otprilike pet posto ukupne proizvodnje.

Kako bi ograničili ruske prihode za financiranje rata u Ukrajini, grupa G7 i njeni saveznici, uključujući EU, ograničili su u decembru cijene ruske nafte na 60 barela. Početkom februara ograničili su i cijene ruskih derivata, na 45 dolara za one jeftinije, poput loživog ulja, i na 100 dolara za skuplje, poput kerozina i dizela.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada