Slom ruskog turizma u 2022. godini zbog sankcija

Broj turista u Rusiji u prošloj godini je pao za 96,1 posto zbog međunarodnih sankcija.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajini prije gotovo godinu, Evropa je gotovo potpuno zatvorila svoj zračni prostor za ruske avione (Ilustracija)

Broj turista u Rusiju 2022. pao je za 96,1 posto zbog međunarodnih sankcija uvedenih nakon pokretanja vojne intervencije u Ukrajini, saopštili su predstavnici tog sektora.

Prema Asocijaciji ruskih turoperatora, koja se poziva na podatke ruske granične službe, samo 200.100 stranih turista ušlo je u Rusiju prošle godine, znatno manje u odnosu na period prije pandemije kada je taj broj iznosio više od pet miliona, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

“Razlozi su očigledni – zatvoren zračni prostor između Rusije i velike većine evropskih zemalja, kao i nemogućnost korištenja kartica Visa i Mastercard koje izdaju strane banke u Rusiji”, navodi se u saopštenju asocijacije.

Broj turista manji nego u pandemiji

Nakon početka ruske invazije na Ukrajini prije gotovo godinu, Evropa je gotovo potpuno zatvorila svoj zračni prostor za ruske avione.

Početkom marta 2022. godine ruski Aeroflot je čak na neko vrijeme najavio obustavu svojih međunarodnih letova.

Broj stranih turista u Rusiji 2022. je bio znatno niži od nivoa zabilježenih u 2020. (335.800 ljudi) i 2021. (288.300), u dvije godine obilježene velikim ograničenjima putovanja širom svijeta povezanim sa pandemijom.

Izvor: Agencije