Zara u španskim trgovinama podiže plaće za 20 posto

Povećanje znači da će minimalna mjesečna plaća iznositi 1.500 eura za prodavače u trgovinama, a minimalno 2.041 euro za radnike u trgovinama s većim odgovornostima.

Prema sindikatima, Inditex je pristao u naredne tri godine usklađivati rast plaća s inflacijom (EPA)

Kompanija Inditex, koja je između ostalog vlasnik lanca trgovina odjećom Zara, postigla je dogovor o povećanju plaća u svojim španskim trgovinama u prosjeku za 20 posto, objavila su dva najveća sindikata, prenosi Hina.

Povećanja plaća dosežu čak 40 posto u područjima Španije gdje su plaće bile najmanje, navodi sindikat UGT u saopćenju.

Povećanje znači da će minimalna mjesečna plaća u Inditexu iznositi 1.500 eura za prodavače u trgovinama, a minimalno 2.041 euro za radnike u trgovinama s većim odgovornostima, objavio je sindikat CCOO u zasebnoj izjavi.

Sindikati su rekli i da je Inditex pristao u naredne tri godine usklađivati rast plaća s inflacijom, sa čijim snažnim rastom se suočava i Španija.

Inditex nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Isplata jednokratne pomoći

Nakon što su radnici u trgovinama u gradu La Coruñi, gdje je sjedište Inditexa, u decembru dobili povećanje plaća od 25 posto, sindikati CCOO i UGT, koji predstavljaju više od pola radne snage u Zarinim trgovinama u Španiji, pregovarali su s Inditexom o povećanju plaća i beneficija za trgovce koji rade za tvrtku u cijeloj državi.

Inditex se dogovorio s UGT-om i CCOO-om o isplati jednokratnog bonusa od 1.000 eura u februaru za sve prodavače u trgovini s punim radnim vremenom zaposlenima diljem Španije, a sada je pristao isplatiti isti bonus sljedeće godine.

Inditex zapošljava oko 165.000 radnika u 177 zemalja, oko trećine njih u Španiji. Oko 86 posto radnika radi u 6.477 trgovina, a većinom je riječ o ženama.

Među ostalim brendovima, u vlasništvu Inditexa su i Massimo Dutti, Pull&Bear i Bershka.

Izvor: Agencije