Hyundai pod istragom zbog rada djece u američkim pogonima

Reutersova istraga otkrila je da u pogonima u američkoj saveznoj državi Alabami rade djeca, izlažući se time brojnim opasnostima – neka među njima imaju samo 12 godina.

KIA, Automobili
Hyundai i Kia nalaze se pod istragom, a državne i savezne vlasti ušle su u njihovih 10 tvornica u Alabami (Reuters)

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai Motor pregovara s američkim Ministarstvom rada kako bi riješio problem djece koja rade u pogonima njegovih dobavljača u SAD-u, prenosi Hina.

Reutersova istraga otkrila je da u pogonima u američkoj saveznoj državi Alabami rade djeca, izlažući se time brojnim opasnostima. Neka među njima imaju samo 12 godina, utvrdio je Reuters.

I američki savezni zakoni i zakoni Alabame ograničavaju rad u tvornici osobama mlađim od 16 godina. Radnicima mlađim od 18 godina zabranjeno je obavljanje većine poslova, uključujući metalne prese, strojeve za rezanje i brze viljuškare.

Hyundai je potvrdio da je u više navrata razgovarao s američkim Ministarstvom rada koje je istraživalo njegovu podružnicu u Alabami i dobavljače dijelova zbog potencijalnog kršenja zakona o dječjem radu.

Istraga je obuhvatila i Hyundaijevu sestrinsku kompaniju Kia Corp.

Ministarstvo rada bez komentara

Razgovori s američkim regulatorom za rad usredotočeni su na „mjere usklađenosti u našem opskrbnom lancu“, rekao je glasnogovornik kompanije Michael Stewart, opisujući nekoliko novih mjera koje su odlučili uvesti kako se kršenje zakona ne bi ponovilo.

Hyundai će tako u opskrbnom lancu u SAD-u pokrenuti nove programe obuke za zapošljavanje, provjeravati dokumente kandidata za posao, uvesti anonimne telefonske linije za dojave i suzbijati praksu angažmana agencija za zapošljavanje.

Reuters je otkrio da su agencije ponekad u pogone dobavljača slale maloljetne radnike.

Ministarstvo rada odbilo je komentirati sastanke s Hyundaijem. Glasnogovornik ministarstva rekao je da im je cilj „pobrinuti se da poslodavci razumiju svoju zakonsku odgovornost i da surađuju s poslodavcima kako bi im pomogli ispoštovati propise“.

‘Gnusna i neprihvatljiva eksploatacija’

Hyundaijeva objava vremenski se poklopila s pojačanim pritiskom kongresnice demokrata iz Alabame, Terri Sewell na kompaniju da spriječi nezakoniti rad djece u pogonima u toj saveznoj državi.

Sewell je rekla da je s Hyundaijem razgovarala u više navrata kako bi potaknula rješavanje problema u tvornicama auto-dijelova koje opskrbljuju kompanije Hyundai i Kia.

„Jasno sam dala do znanja da je eksploatacija dječjeg rada gnusna i neprihvatljiva i da netko mora odgovarati za takvu praksu“, kazala je kongresnica, dodajući da će nastaviti surađivati s Hyundaijem, regulatorom i radnicima u Alabami kako bi se ne bi ponovila.

Jedna od tvornica, SMART Alabama, u direktnom je vlasništvu Hyundaija. Savezno i ministarstvo rada Alabame pokrenuli su istragu nakon što je Reutersov članak prošlog jula otkrio da su u njenim pogonima radila djeca migranata iz Srednje Amerike.

Mjesec kasnije vlasti su provele inspekciju u Hyundaijevom dobavljaču SL Alabama i utvrdile da i u njegovim pogonima rade djeca. Regulatori su kaznili SL i agenciju za zapošljavanje.

Pod istragom 10 tvornica

Krajem prošle godine Reuters je iz prve ruke izvijestio da djeca rade u više automobilskih tvornica u korejskom vlasništvu diljem Alabame, otkrivši da državne i savezne vlasti istražuju čak deset tvornica u toj saveznoj državi koje opskrbljuju Hyundai i Kiu.

Vlasti također istražuju jesu li maloljetni radnici u Hyundaijevom opskrbnom lancu u Alabami možda žrtve trgovine djecom koja bi trebala biti angažirana kao radna snaga, prema dvojici upućenih dužnosnika.

Hyundai je rekao da je poduzeo mjere čim je prošle godine saznao za kršenje zakona u SMART Alabami i u SL-u.

I Hyundai i Kia potpisnici su globalnih povelja koje zabranjuju dječji rad u njihovim i u tvornicama njihovih dobavljača.

Izvor: Agencije