Rusija prošle godine povećala izvoz LNG-a u Evropu za 20 posto

Evropa je povećala uvoz ukapljenog prirodnog plina iz Rusije zbog smanjenih isporuka plinovodima.

Dok raste izvoz LNG-a, transport plinovodima u Evropu pao je na najniži nivo od raspada Sovjetskog saveza (EPA)

Rusija je Evropi u 2022. godini isporučila gotovo 17 miliona tona ukapljenog prirodnog plina (LNG), za 20 posto više nego u 2021. godini, djelimično nadoknadivši strmoglavi pad izvoza plinovodima, pokazuju podaci Refinitiv Eikona.

Evropa je povećala uvoz ukapljenog prirodnog plina iz Rusije zbog smanjenih isporuka plinovodima nakon eksplozija na Sjevernom toku 1 krajem septembra, poljskih sankcija Yamalu i prepolovljenih isporuka preko Ukrajine, piše Reuters.

U takvim je uvjetima ruski izvoz plinovodima u Evropu u 2022. pao na najniži nivo od raspada Sovjetskog saveza.

Nagli skok izvoza LNG-a

Rusija je istodobno povećala ukupni izvoz LNG-a u 2022, za 8,6 posto, na oko 33 miliona tona (oko 45 milijardi kubnih metara), od čega je više od polovine isporučeno u Evropu, pokazali su podaci Refinitiv Eikona.

Najviše je LNG-a u 2022. isporučio najveći ruski proizvođač Novatek, koji je iz projekta Yamal LNG na Arktiku dostavio 20,8 miliona tona i 700.000 tona iz Kriogaz-Vysotska na Baltičkom moru, prema Refinitiv Eikonu, prenosi Hina.

Projekt Sahalin-2 na ruskom Dalekom istoku, koji vodi Gazprom, isporučio je prošle godine 11,2 miliona tona LNG-a, za 11 posto više nego u 2021.

Gazprom i Novatek nisu odgovorili na upite da komentiraju podatke Refinitiva.

Izvor: Agencije