I ruski dijamanti pod zapadnim sankcijama od 1. januara

Grupa G7 je razmatrala različite prijedloge o tome kako ograničiti uvoz ruskih dijamanata, a Evropska unija predložila je paket koji uključuje potpunu zabranu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) najavila je direktnu zabranu trgovine ruskim dijamantima od 1. januara, nakon čega će uslijediti postepena ograničenja na indirektni uvoz ruskih dragulja od 1. marta.

G7 će kasnije, od 1. septembra, uvesti i mehanizam verifikacije i certifikacije za neobrađene dijamante, prenio je Reuters.

Grupa je razmatrala različite prijedloge o tome kako ograničiti uvoz ruskih dijamanata, a Evropska unija predložila je paket koji uključuje potpunu zabranu, ali je čekala koordinaciju G7 kako bi krenula dalje.

Zabrana isključuje dijamante za industrijsku upotrebu, kao i uglačani kamen.

Borba protiv ‘krvavih’ dijamanata

„Zadovoljan sam što je G7 primijenila glavne principe belgijskog prijedloga“, rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Prema njegovim riječima, pokrenuti sistem je „još jedan korak u pionirskom radu koji je Belgija počela prije 25 godina u borbi protiv krvavih dijamanata“.

Reuters ističe da je deklaracija G7 ponudila sektoru dijamanata u Antwerpenu jedinstvenu priliku da se dalje razvija u trgovački centar čistih dijamanata.

Dijamanti predstavljaju važan sektor belgijske ekonomije, a Antwerpen predstavlja glavno svjetsko čvorište trgovine dijamantima. Većina sirovog dragog kamenja iz svijeta prolazi kroz taj grad, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije