Iran i Rusija dogovorili trgovinu u rijalima i rubljama

Teheran je postao važan partner Moskve nakon uvođenja zapadnih sankcija koje su primorali Rusiju da traži nova tržišta van Evrope.

Članice Euroazijske ekonomske unije (EEU) na čelu s Rusijom potpisale su 25. decembra s Iranom sporazum o slobodnoj trgovini (Reuters)

Iran i Rusija finalizirali su sporazum prema kojem će u bilateralnoj trgovini ubuduće, umjesto dolara, koristiti rublje i rijale, izvijestili su u srijedu iranski državni mediji.

Sporazum je finaliziran tokom sastanka guvernera centralnih banaka dvije zemlje održanog u Rusiji, navodi se u izvještaju, prenosi Hina.

I Iran i Rusija pod američkim su sankcijama, podsjeća Reuters.

“Banke i ekonomski subjekti mogu sada za poslovanje u domaćim valutama koristiti infrastrukturu, uključujući međubankarske sisteme koji nisu SWIFT”, objavili su državni mediji.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Članice Euroazijske ekonomske unije (EEU) na čelu s Rusijom potpisale su 25. decembra s Iranom sporazum o slobodnoj trgovini, napominju agencije.

Teheran je postao važan partner Moskve nakon uvođenja zapadnih sankcija koje su primorali Rusiju da traži nova tržišta van Evrope.

Saradnja dvije zemlje se proširila i u vojnom sektoru, a Iran očekuje da mu Rusija osigura borbene avione Suhoj Su-35, jurišni helikopter Mil Mi-28 i avione za obuku pilota Jakovljev Jak-130.

Izvor: Agencije