Poslovno raspoloženje u Njemačkoj se pogoršalo u decembru

Kompanije su bile manje zadovoljne trenutnim poslovanjem u odnosu na novembar i više skeptične povodom razvoja poslovanja u prvoj polovini 2024.

U građevinarstvu je raspoloženje najgore od septembra 2005. godine (Reuters)

Poslovno raspoloženje u Njemačkoj se pogoršalo u decembru, zaključak je najnovijeg, u ponedjeljak objavljenog izvještaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji mjeri poslovno raspoloženje njemačkih kompanija je u decembru pao na 86,4 poena, sa novembarskih 87,2 poena, navodi se na web stranici IFO-a, prenosi Tanjug.

Njemačke firme su bile manje zadovoljne trenutnim poslovanjem u odnosu na novembar i više skeptične povodom razvoja poslovanja u prvoj polovini 2024. godine.

Smanjenje broja narudžbi

Vrijednost pomenutog indeksa je znatno pala u proizvodnji pošto se broj narudžbi smanjuje, a ovaj period je posebno težak za industrije koje troše mnogo energije prilikom proizvodnje.

U sektoru usluga se poslovna klima neznatno poboljšala u odnosu na prethodni mjesec.

Trgovačke kompanije su u decembru označile trenutnu situaciju kao znatno lošiju nego prethodnog mjeseca, a trgovci na malo su razočarani prometom tokom sezone praznika.

U građevinarstvu je raspoloženje najgore od septembra 2005. godine, a otprilike 50 posto firmi očekuje da će se njihovo poslovanje pogoršati u narednim mjesecima. 

Izvor: Agencije