SAD prvi put ističe umjetnu inteligenciju kao rizik za finansijski sistem

Vijeće za nadzor finansijske stabilnosti upozorava da treba pratiti razvoj AI-ja kako bi se osiguralo da mehanizmi nadzora uzimaju u obzir nove rizike istovremeno olakšavajući efikasnost i inovacije.

Vlade i naučna zajednica širom svijeta izrazili su zabrinutost zbog vrtoglave brzine razvoja umjetne inteligencije (EPA - Ilustracija)

Finansijski regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama su po prvi put naveli umjetnu inteligenciju (AI) kao rizik za finansijski sistem.

U najnovijem godišnjem izvještaju, Vijeće za nadzor finansijske stabilnosti (FSOC) navodi da je sve veća upotreba AI u finansijskim uslugama „ranjivost“ koju treba pratiti.

Iako AI nudi obećanje smanjenja troškova, poboljšanja efikasnosti, identificiranja složenijih odnosa i poboljšanja performansi i tačnosti, također može “uvesti određene rizike, uključujući rizike sigurnosti i pouzdanosti, kao što su cyber rizici i rizici modela”, objavio je FSOC u godišnjem izvještaju.

FSOC, koji je osnovan nakon finansijske krize 2008. godine kako bi identificirao prekomjerne rizike u finansijskom sistemu, upozorio je da treba pratiti razvoj umjetne inteligencije kako bi se osiguralo da mehanizmi nadzora “uzimaju u obzir nove rizike” dok istovremeno olakšavaju “efikasnost i inovacije”.

Vlasti također moraju “produbiti stručnost i kapacitete” za praćenje stanja na terenu, stoji u izvještaju FSOC-a.

Yellen: Pratiti nastajuće rizike

Ministrica finansija SAD-a Janet Yellen, koja predsjedava FSOC-om, rekla je da bi se prihvatanje umjetne inteligencije moglo povećati kako finansijska industrija bude usvajala nove tehnologije, a vijeće će imati ulogu u praćenju “nastajućih rizika”.

“Podržavanje odgovornih inovacija u ovom području može omogućiti finansijskom sistemu da ostvari prednosti poput povećane efikasnosti, ali tu su i postojeća načela i pravila za upravljanje rizikom koja bi se trebala primijeniti”, rekla je Yellen.

Američki predsjednik Joe Biden u oktobru je izdao opsežnu izvršnu naredbu o umjetnoj inteligenciji, koja se uglavnom fokusirala na potencijalne implikacije tehnologije za nacionalnu sigurnost i diskriminaciju.

Zabrinutost brzinom razvoja

Vlade i naučna zajednica širom svijeta izrazili su zabrinutost zbog vrtoglave brzine razvoja umjetne inteligencije, usred etičkih pitanja koja obuhvataju privatnost pojedinca, nacionalnu sigurnost i kršenje autorskih prava.

U nedavnom istraživanju koje su proveli istraživači sa Univerziteta Stanford, tehnički radnici uključeni u istraživanje umjetne inteligencije upozorili su da njihovi poslodavci nisu uspjeli uspostaviti etičke mjere zaštite, uprkos njihovim javnim obećanjima da će dati prioritet sigurnosti.

Prošle sedmice, kreatori politike Evropske unije složili su se oko značajnog zakona koji će zahtijevati od AI programera da otkriju podatke koji se koriste za obuku njihovih sistema i izvođenje testiranja proizvoda visokog rizika.

Izvor: Al Jazeera i agencije