OECD prognozira obećavajuće dugoročne izglede za eurozonu

Iako eurozona ukupno blago zaostaje za vodećim zemljama u smislu produktivnosti, to bi se trebalo poboljšati, prognoza je Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Euro, Eurozona
OECD predviđa sporiji rast BDP-a za sve članice eurozone i grupu 20 vodećih ekonomija G20 koje su obuhvaćene prognozom (EPA)

Prognoze Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ukazuju na obećavajuće dugoročne izglede za ekonomiju eurozone.

Iako eurozona ukupno blago zaostaje za vodećim zemljama u smislu produktivnosti, to bi se trebalo poboljšati, izjavio je Yvan Guillemette, koautor dugoročne ekonomske prognoze OECD-a.

“Pretpostavka za ovaj scenarij je da taj jaz neće u potpunosti nestati do 2060. godine, nego da će se postepeno smanjivati”, rekao je.

Njemačka bi, također, mogla doživjeti ekonomski uzlet, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Guillemette vjeruje da bi bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, koji je ključan za mjerenje životnog standarda, mogao blago porasti, na 1,5 posto godišnje, do 2040. te ostati na tom nivou do 2060. godine. To bi prvenstveno bilo potaknuto većom produktivnošću, koja bi također ublažila pritisak koji stvara starenje stanovništva.

Troškovi tranzicije neće biti veliki

OECD predviđa sporiji rast BDP-a za sve članice i grupu 20 vodećih ekonomija G20 koje su obuhvaćene prognozom.

Razlozi za to su sve sporiji rast radnog stanovništva, dok na tržištima u razvoju dolazi do tek blagog rasta radne efikasnosti.

OECD je razmotrio i scenarij prema kojem zemlje značajno pojačavaju borbu protiv klimatskih promjena od 2026. više ne koriste ugalj do 2050. godine, a nafta i plin čine samo pet, odnosno 10 posto primarnih izvora energije.

U tom scenariju, koji pretpostavlja prilično visoke poreze na ugalj, Njemačka bi do 2050. godine imala tri posto slabiju privrednu proizvodnju nego u prvom scenariju.

Guillemette je rekao da troškovi tranzicije neće biti veliki te će biti nikakvi u usporedbi s onima u zemljama kao što su Norveška ili Argentina, koje proizvode mnogo nafte, ili Australija, koja ima industriju koja se snažno oslanja na ugalj.

Izvor: Agencije