Firmama u Hrvatskoj od 1. januara skuplji plin, ali jeftinija struja

Hrvatska Vlada je ranije u energetskim paketima pomoći građanima i ekonomiji ‘zamrznula’ cijene struje i plina za domaćinstva i poduzeća u javnoj usluzi.

Prošle godine HEP Elektra je u garantiranoj usluzi isporučivala električnu energiju za 83.000 kompanija (Pixsell)

Poduzetnici koji koriste usluge garantirane opskrbe plinom i strujom od 1. januara iduće godine plaćat će skuplji plin – za 9,4 posto, ali i jeftiniju električnu energiju – za 5,7 posto, odlučila je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Riječ je o usluzi koju je Hrvatska elektroprivreda (HEP) u obavezi pružati kompanijama čiji su opskrbljivači plinom i električnom energijom u javnoj usluzi zapali u poslovne teškoće ili su iz nekog drugog razloga raskinuli ugovore sa svojim kupcima, piše Jutarnji list.

U prošloj godini, na primjer, HEP Elektra je u garantiranoj usluzi isporučivala električnu energiju za 83.000 kompanija. Kada je riječ o plinu, zbog financijskog sloma dijela opskrbljivača plinom, HEP Plin je morao preuzeti gotovo 20.000 novih kupaca.

Hrvatska Vlada je, podsjeća Hina, u energetskim paketima pomoći građanima i ekonomiji, među kojima je posljednji usvojen u septembru ove godine, „zamrznula“ cijene struje i plina za domaćinstva i poduzeća u javnoj usluzi. Mali poduzetnici, prema istom izvoru, plaćaju električnu energiju po cijeni od šest eurocenti za kilovatsat, dok su veliki, nakon što su također bili zaštićeni u prethodna dva Vladina paketa sa „zacementiranom“ cijenom od 23 eurocenta za kilovatsat, prepušteni tržištu.

Struja jeftinija eurocent

Poduzetnici u garantiranoj usluzi isporuke električne energije trenutno plaćaju prosječnih 16 eurocenti za kilovatsat, a iznosi variraju prema tarifnom modelu. Od 1. januara plaćat će prosječnih 15 eurocenti za kilovatsat.

Vladina pomoć kompanijama u plaćanju plina odvija se dodjelom vaučera u iznosu od dva eurocenta za potrošeni kilovatsat, uz uvjet da je godišnja potrošnja poduzetnika ispod 10 gigavatsati godišnje. Istodobno je hrvatska Vlada, utjecajem na formulu po kojoj HERA izračunava cijenu nabave plina za plinare koje rade u javnoj usluzi, praktično „zamrznula“ nabavu plina na 41 euro za megavatsat.

HEP Plin trenutno u garantiranoj opskrbi mora, u cijeni isporuke plina koju naplaćuje poduzetnicima, obračunavati nabavu plina po cijeni od 4,5 eurocenta za kilovatsat, a od 1. januara tu stavku podiže na 4,9 eurocenta, piše Jutarnji list.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada