EU će prikupljati pomoć za Ukrajinu od ‘zamrznute’ ruske imovine

Meta prijedloga Evropske komisije trebali bi biti samo prihodi od imovine Ruske centralne banke, koji bi trebali generirati do tri milijarde eura na godišnjem nivou.

Evropska komisija će u utorak predstaviti nacrt posebnog oporezivanja prihoda od 'zamrznute' ruske imovine (Reuters)

Evropska komisija namjerava prikupi oko 15 milijardi eura do 2027. godine za podršku Ukrajini od „zamrznute“ ruske imovine, piše Financial Times, pozivajući se na neimenovane izvore.

Meta ovog prijedloga Komisije trebali bi biti samo prihodi od imovine Ruske centralne banke, koji bi trebali generirati do tri milijarde eura na godišnjem nivou.

Nacrt će biti usvojen ukoliko bude odobren na sastanku odbora Evropske komisije koji će biti održan u Strasbourgu.

Problemi sa prikupljanjem pomoći za Kijev

List navodi da je ovakav prijedlog predstavljen ljetos, ali su pojedine članice Evropske unije i Evropska centralna banka izrazile sumnju u njegovu pravnu i finansijsku održivost.

Međutim, problemi sa prikupljanjem pomoći za Kijev dali su novi podsticaj pokušajima da se za to koriste prihodi od „zamrznutih“ ruskih sredstava.

Visoki predstavnik Evropske komisije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell prethodno je potvrdio da će u utorak biti predstavljen nacrt posebnog oporezivanja prihoda od „zamrznute“ ruske imovine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada