Bugarska zbog šengena odgađa naplatu tranzitnih naknada za ruski plin

Naknade uvedene u oktobru trebala je plaćati ruska plinska kompanija Gazprom, ali to bi moglo utjecati na cijene ruskog plina u Mađarskoj i Srbiji, koji u te zemlje stiže preko Bugarske.

Viktor Orban navodno je zaprijetio vetom na pristupanje Bugarske šengenu ako Sofija ne ukine naknadu za ruski prirodni plin (EPA - Ilustracija)

Bugarska je odgodila naplatu tranzitnih naknada za ruski prirodni plin kako ne bi ugrozila željeno pristupanje šengenu zbog mogućih prigovora Mađarske.

Naknade uvedene u oktobru trebala je plaćati ruska plinska kompanija Gazprom, ali to bi moglo utjecati na cijene ruskog plina u Mađarskoj i Srbiji, koji u te zemlje stiže preko Bugarske. Bugarski izvori potvrdili su da Gazprom nije platio, a nije ni komentirao tranzitnu naknadu od 10 eura po megavatsatu plina, prenosi dpa.

Bugarska je vrlo blizu ulaska u šengen i ne želi da zbog ove naknade bude u tome spriječena, rekao je Bojko Borisov, čelnik stranke desnog centra GERB, koja je dio vladajuće koalicije.

Prema njegovim riječima, a zajedno s koalicijskim partnerom Kirilom Petkovim, predsjednikom vladajuće liberalne stranke, odlučilo se pričekati odgovarajući mehanizam EU-a u vezi s naknadama za tranzit ruskog prirodnog plina.

Orban prijetio blokadom

Bugarska će se 1. januara 2024. službeno pridružiti šengenskom prostoru, koji omogućuje prekogranično kretanje bez provjere pasoša između zemalja članica.

Nizozemska i Austrija blokiraju pristupanje Bugarske šengenu od 2022. godine, no nedavni medijski izvještaji pokazuju da je Beč sada spreman ublažiti svoje stajalište.

Mađarski predsjednik Viktor Orban navodno je zaprijetio vetom na pristupanje Bugarske šengenu ako Sofija ne ukine naknadu za ruski prirodni plin.

Izvor: Agencije