Inflacija u eurozoni pala na najniži nivo u posljednje dvije godine

Inflacija je u zemljama koje koriste euro pala na 2,4 posto u novembru, nakon što je pad cijena energenata ublažio krizu troškova života, ali su veće kamatne stope smanjile privredni rast.

Dok je hrana u eurozoni jeftinija, cijene namirnica su za 6,9 posto veće u odnosu na prošlogodišnje (EPA)

Godišnja inflacija u eurozoni iznosila je 2,4 posto u novembru ove godine, što je najniži nivo u posljednje dvije godine, objavila je statistička agencija Evropske unije, Eurostat.

Inflacija u 20 zemalja koje koriste euro pala je sa 2,9 posto u oktobru, nakon što je pad cijena energenata ublažio krizu troškova života, ali su veće kamatne stope smanjile privredni rast.

Inflacija je dostigla svoj maksimum od 10,6 posto u oktobru prošle godine kada je energetska kriza ostavila evropska domaćinstva i preduzeća da sastavljaju kraj sa krajem, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Podaci Eurostata pokazuju da je novi iznos inflacije bliži cilju od dva posto koji je postavila Evropska centralna banka (ECB) nakon brzog niza povećanja kamatnih stopa od ljeta 2022.

‘Nije vrijeme za proglašenje pobjede’

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene goriva i hrane, pala je na 3,6 posto ovog mjeseca sa 4,2 u oktobru.

Cijene energenata su pale 11,5 posto u odnosu na novembar 2022.

No, ostaju rizici od globalnih sukoba. I dok je hrana u eurozoni jeftinija, cijene namirnica su za 6,9 posto veće u odnosu na prošlogodišnje.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde je međutim upozorila da nije vrijeme za proglašenje pobjede.

Razlog za to je što se Njemačka, najveća evropska ekonomija, u kojoj je godišnja inflacija pala na 2,3 posto ovog mjeseca sa tri posto u oktobru, suočava sa budžetskom krizom i najlošijim rezultatima kada je u pitanju rast.

Izvor: Agencije