Bojkot brendova koji podržavaju Izrael širom Turske

Od turskog parlamenta, preko kompanija i javnih ustanova, univerziteta do samih građana pokrenut je bojkot brendova koji podržavaju Izrael.

Iako se ne navodi o kojim se konkretno proizvodima radi, odluka je uslijedila kao odgovor na brutalne izraelske napade na Pojas Gaze (Reuters)

Širom Turske brojne kompanije, javne ustanove, univerziteti i sami građani odlučili su bojkotirati proizvode brendova koji podržavaju Izrael.

Ovakva odluka, iako se ne navodi o kojim se konkretno proizvodima radi, uslijedila je kao odgovor na brutalne izraelske napade na Pojas Gaze, javlja Anadolija.

Prvo je turski parlament objavio da više neće koristiti proizvode kompanija koje podržavaju agresiju Izraela.

„U Velikoj narodnoj skupštini Turske nećemo koristiti nikakve proizvode kompanija koje podržavaju izraelsku agresiju“, kazao je Numan Kurtulmus, predsjedavajući Velike narodne skupštine Turske. „Od sada nećemo kupovati ništa i bacit ćemo ono što smo ranije kupili“.

Bojkot i na univerzitetima

Potom je Univerzitet Bosfor (Bogazici) u Istanbulu odlučio da se na toj visokoobrazovnoj ustanovi obustavi prodaja proizvoda brendova koji podržavaju izraelsku okupacionu politiku „sve dok se Izrael ne povuče s okupiranih palestinskih teritorija“.

Tehnički univerzitet Karadeniz (KTU) i Univerzitet Trabzon odlučili su također da prekinu kupovati proizvode brendova koji podržavaju Izrael.

„Mi smo uz Palestinu i zato smo pokrenuli bojkot. U našim objektima unutar Univerziteta Trabzon neće se više prodavati proizvodi brendova za koje se zna da pružaju ekonomsku podršku izraelskim zločinima protiv čovječnosti u Gazi“, navodi se u odluci.

Turski Univerzitet Bezmialem objavio je da je u menzama, kafeterijama i svim objektima ove obrazovne ustanove obustavljena prodaja brendova za koje se zna da podržavaju izraelske zločine protiv čovječnosti u Palestini i Gazi.

Raskinut ugovor vrijedan 150 miliona dolara

Kompanija Ordu Enerji AS, koja djeluje u sklopu turske općine Ordu, objavila je da je s izraelskom kompanijom raskinula ugovor o ulaganju u energiju u vrijednosti 150 miliona dolara. Općinski načelnik Mehmet Hilmi Guler izjavio je da je „bojkot nacionalna volja“.

U objektima u gradu Osmaniye također je zaustavljena prodaja izraelskih proizvoda. Gradonačelnik Omer Tarhan objavio je da snažno osuđuju izraelske napade na Gazu i da su odlučili bojkotirati izraelske proizvode.

„Izrael provodi genocid nad našom muslimanskom braćom u Gazi. Zato smo u znak protesta uklonili izraelske proizvode s polica naših objekata“, rekao je.

I druge su općine, poput Hataya, još su 4. novembra obustavile prodaju izraelskih proizvoda u svojim objektima.

Izrael je pokrenuo zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra. U izraelskim napadima na Gazu, prema posljednjim podacima, ubijeno je 10.569 Palestinaca. Među ubijenima su i 4.324 djece i 2.823 žene. Broj poginulih u Izraelu je gotovo 1.600, prema zvaničnim podacima.

Izvor: Agencije