Sastankom sa sindikalistima Biden želi okončati štrajk u autoindustriji

Američki predsjednik i vođa sindikata UAW bi trebali dogovoriti okvirne uslove ugovora o radu kojim bi bio okončan 45-dnevni štrajk sindikata usmjeren na General Motors, Ford i Stellantis.

Biden se odlučio njegovati lični odnos sa čelnikom sindikata Fainom (lijevo) (Reuters)

Predstavnici Ujedinjenih radnika automobilske industrije (United Auto Workers union, UAW), koji su u štrajku već mjesec i po dana, svoje će probleme u četvrtak izložiti američkog predsjedniku, Josephu Bidenu.

Biden se odlučio posjetiti grad Belvidere, u državi Illinois, gdje bi se trebao sastati s predsjednikom UAW-a, Shawnom Fainom te dogovoriti planove za ponovno otvaranje tamošnje tvornice automobila koju međunarodni konzorcij Stellantis planira zatvoriti, javlja AP.

Najavljeno je kako će to biti prilika za Bidena i Faina da javno pokažu okvirne uslovne ugovore o radu kojim bi okončali 45-dnevni štrajk sindikata usmjeren na General Motors, Ford i Stellantis, proizvođača vozila Jeep, Dodge i Ram, vrlo popularnih u SAD-u.

Ugovori, ako ih narednih sedmica odobri 146.000 članova sindikata, drastično bi povećali plaće radnika autoindustrije. U dogovoru sa Stellantisom sindikat je uspio od zatvaranja spasiti tvornicu koja zbog štrajka miruje u gradu Belvidere.

Radnici neskloni Bidenu

Agencija Beta javlja kako je Biden odlučio „njegovati lični odnos“ sa Fainom, pa ga je pozvao na privatni sastanak u Ovalnom kabinetu Bijele kuće prošlo ljeto, a prije nekoliko dana mu je i telefonom čestitao 55. rođendan.

Uz to što članovi sindikata UAW trebaju razmotriti i odobriti ugovore o radu, trebaju se i izjasniti o podršci Bidenu pred naredne predsjedničke izbore. Taj sindikat je jedan od najsuzdržanijih među onima koji uporno odbijaju prihvatiti predsjednika iz redova demokrata koga su podržale druge radničke organizacije.

Po ugovoru sa UAW-om, Stellantis je pristao da novi pick-up srednje veličine s pogonom na gas proizvodi u gradu Belvidere, ali i da tamo otvori tvornicu baterija za električna vozila. Najmanje 1.200 radnika će biti vraćeno u tvornicu koja miruje, a 1.300 će dobiti posao u tvornici baterija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada