Pod sankcijama i ruski dijamanti

Dijamanti su jedan od rijetkih važnih ruskih izvoznih proizvoda koji još nisu pod sankcijama EU-a uvedenim kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu prošle godine.

Pokušaj da EU ranije uvede embargo Rusiji je zaustavljen jer je Belgija tvrdila da bi zabrana samo odvratila tu trgovinu od njenog grada Antwerpena, gdje se obavi više od 80 posto svjetske trgovine neobrađenim dijamantima (Reuters)

Evropska unija (EU) će iduće sedmice uvesti dugo odgađanu zabranu uvoza dijamanata iz Rusije pošto je za to dobila podršku zemalja Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7).

Visoki predstavnik Evropske komisije za vanjske i sigurnosne poslove, Josep Borrell potvrdio je to novinarima Financial Timesa (FT) nakon sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Japanu.

Dijamanti su jedan od rijetkih važnih ruskih izvoznih proizvoda koji još nisu pod sankcijama EU-a uvedenim kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu prošle godine. Rusija je najveći svjetski proizvođač neobrađenih dijamanata po obimu, a njen izvoz je 2021. vrijedio četiri milijarde dolara.

Dijamanti dosad nisu obuhvaćeni embargom zbog opsežnih dogovora o tome kako bi embargo funkcionisao.

„Neke članice EU-a su tražile političko pokriće G7 da bi prihvatile zabranu trgovine dijamantima“, rekao je Borrell. FT piše da je među njima Belgija, jedno od najvećih svjetskih tržišta dijamanata.

Belgija dugo bila protiv

Ukrajina i nekoliko drugih država iz Srednje i Istočne Evrope odavno zahtijevaju da EU zabrani trgovinu dijamantima iz Rusije, kao što je učinila sveobuhvatnim zabranama ili ograničenjima izvoza ruske nafte, uglja, čelika i zlata.

Lideri G7 su se u maju složili da ograniče trgovinu i korišćenje dijamanata iz Rusije, ali pokušaj da EU uvede embargo je zaustavljen jer je Belgija tvrdila da bi jednostavna zabrana samo odvratila tu trgovinu od njenog grada Antwerpena, gdje se obavi više od 80 posto svjetske trgovine neobrađenim dijamantima.

Belgijski zvaničnici su tražili punu podršku G7 za primjenu svjetskog standarda za certifikaciju neobrađenih i brušenih dijamanata koji bi omogućio svim trgovcima da identificiraju dijamante proizvedene u Rusiji.

Procjenjuje se da svjetsko tržište nakita od prirodnih dijamanata ove godine vrijedi 74 milijarde dolara, prenosi Beta.

Embargo na dijamante trebao bi biti dio 12 runde sankcija EU-a protiv Moskve. Zvaničnici su rekli da će taj novi paket sankcija obuhvatiti nove zabrane uvoza i izvoza, mjere za pooštravanje efikasnosti postojeće cijene ruske sirove nafte i ciljanje na subjekte u trećim zemljama koji pomažu Rusiji da zaobiđe trgovinska ograničenja, zaključuje FT.

Izvor: Agencije