Kompanija Nike tužila New Balance i Skechers

Globalni proizvođač sportske obuće i odjeće podnio je tužbu protiv konkurentskih kompanija zbog navodnog kršenja njegove patentirane ‘Flyknit’ tehnologije.

Nike je od sudova zatražio neodređeni iznos novčane odštete i sudske naloge kojima se trajno blokiraju New Balance i Skechers da krše patente (Reuters)

Globalni proizvođač sportske obuće i odjeće Nike podnio je tužbu protiv konkurentskih kompanija New Balance i Skechers zbog navodnog kršenja njegove patentirane “Flyknit” tehnologije laganih i veoma čvrstih vlakana koja se koriste u patikama za trčanje, nogomet i košarku.

Nike je ranije tužio Adidas, Pumu i Lululemon zbog kršenja Flyknit patenata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Economist.

Adidas i Puma su se nagodili, dok je Nikeov slučaj protiv Lululemona još u toku.

New Balance je demantirao ove optužbe i rekao da Nike nije vlasnik “tradicionalnih proizvodnih metoda koji se desetljećima koriste u industriji”.

Analitičari očekivali veći prihod

Predstavnici Nikea i Skechersa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar o tužbama u ponedjeljak.

Nike je od sudova zatražio neodređeni iznos novčane odštete i sudske naloge kojima se trajno blokiraju New Balance i Skechers da krše patente, prenosi Reuters.

​Kompanija Nike je ranije saopćila da je u kvartalu od juna do augusta, koji za ovu firmu predstavlja prvi fiskalni kvartal, prihodovala 12,94 milijarde dolara i zabilježila profit od 1,45 milijardi dolara, odnosno zaradila 94 centi po akciji (EPS).

Analitičari agencije LSEG (Refinitiv) su očekivali veći prihod od  12,98 milijardi dolara, ali i manju zaradu od 75 centi po akciji, prenosi CNBC.

Izvor: Agencije