Kineski proizvođač e-vozila otpušta 10 posto radnika

Kompanija Nio je, kao i mnogi kineski proizvođači električnih vozila, pogođena slabim interesom potrošača, oštrom konkurencijom i ratom cijena.

Ovo je teška, ali neophodna odluka, rekao je direktor kompanije (Reuters)

Kineski proizvođač električnih vozila Nio planira u novembru otpustiti 10 posto zaposlenih, u jeku “žestoke konkurencije”, izjavio je izvršni direktor te kompanije William Lee.

“U naredne dvije godine nas očekuje žestoka konkurencija tokom transformacije automobilske industrije u okruženju punom neizvjesnosti”, saopćio je on zaposlenima u pismu, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

U pismu se dodaje da je kompanija u protekla dva mjeseca analizirala dvogodišnji plan poslovanja i da je u posljednje dvije sedmice “identificirala poslovne prioritete i razvila detaljan plan za organizacionu i poslovnu optimizaciju”.

Ulaganje u tehnologiju

Kompanija će se fokusirati na ulaganje u tehnologiju, ukidanje projekata koji ne doprinose finansijskom rezultatu, kao i na to da osnovni proizvodi firme budu na tržištu u predviđenom roku.

“Ovo je teška, ali neophodna odluka”, zaključio je Li.

Nio je, kao i mnogi kineski proizvođači električnih vozila, pogođen slabim interesom potrošača, oštrom konkurencijom i “ratom cijena” koji je pokrenula kompanija Tesla milijardera Elona Muska.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada