Uber želi preuzeti londonske crne taksije, vozači odbili ponudu

Uber želi omogućiti vozačima registraciju na aplikaciju i ponudu vožnje te im u prvih šest mjeseci ne bi naplaćivao proviziju, no udruženje koje predstavlja većinu vozača odbilo je ponudu.

Zbog spora s američkom kompanijom, taksisti su prije nekoliko godina blokirali ulice Londona (EPA)

Uber je najavio da će iduće godine vozačima slavnih londonskih crnih taksija (Hackney) omogućiti upotrebu aplikacije za rezervaciju prijevoza, nudeći pomirenje nakon višegodišnjeg spora, no udruženje taksista odbilo je takvu ponudu.

Vozači londonskih taksi vozila moraju proći test, tzv. The Knowledge koji od njih zahtijeva da upamte hiljade londonskih ruta. S Uberom su već dugo u sukobu, tvrdeći da im „otima hljeb“, prenosi Reuters.

Uber im sada želi omogućiti registraciju na aplikaciju i ponudu vožnje te im u prvih šest mjeseci ne bi naplaćivao proviziju, no udruženje koje predstavlja većinu vozača odbilo je ponudu, rekavši da njegovi članovi nisu zainteresirani.

„Ne želimo povezivanjem s Uberom i njegovim lošim sigurnosnim rezultatima i svime što ide s time prljati ime legendarnog, svjetski poznatog zanata vozača crnih taksija“, rekao je Steve McNamara iz Udruženja licenciranih taksista (LTDA).

London među pet vodećih Uberovih tržišta

Londonske „Hackneyeve kočije“ jedina su vozila u Londonu koja mogu preuzeti putnike na ulici ili na stajalištu taksija, a korisnici mogu rezervirati vožnju i putem drugih aplikacija.

London spada među pet vodećih Uberovih tržišta i kompanija želi angažirati njegove taksiste, kao što joj je pošlo za rukom u Parizu, New Yorku i Rimu. Tvrde da bi saradnja bila od koristi i putnicima i taksistima.

Ako londonski taksisti u značajnom broju prihvate Uberovu ponudu, to bi znatno poboljšalo odnose nakon spora koji je dosegnuo vrhunac 2014. kada su vozači u protestu protiv američke kompanije blokirali ulice, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada