Pad aktivnosti u industriji eurozone produbljen u oktobru

Pad proizvodne aktivnosti u eurozoni produbljen je u oktobru, uz izraženo slabu potražnju i smanjenu nabavku sirovina u kompanijama, pokazao je izvještaj S&P Globala.

Potražnja se smanjila i u oktobru, osamnaesti mjesec zaredom, a kompanije su znatno smanjile i nabavku, procjenjujući, prema vrijednosti indeksa, da im neće baš trebati puno sirovina (Reuters)

Pad proizvodne aktivnosti u eurozoni produbljen je u oktobru, uz tvrdokorno slabu potražnju i smanjenu nabavku sirovina u kompanijama, pokazao je izvještaj S&P Globala.

Konačni indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) pao je u oktobru za 0,3 boda u odnosu na septembar, kliznuvši na 43,1 bod, najniži nivo u tri mjeseca, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaj za S&P Global, prenosi Hina.

Vrijednost indeksa zadržala se tako ispod 50 bodova 16. mjesec zaredom, signalizirajući pad aktivnosti, ističu u HCOB-u.

Smanjenje potražnje

“Trend u proizvodnom sektoru eurozone u posljednje je dvije godine nalik spustu saonicama po stazi punoj izbočina”, rekao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

Potražnja se smanjila i u oktobru, osamnaesti mjesec zaredom, a kompanije su znatno smanjile i nabavku, procjenjujući, prema vrijednosti indeksa, da im neće baš trebati puno sirovina.

Kontinuirani pad novih narudžbi i smanjena nabava signaliziraju da ne treba očekivati preokret u skorije vrijeme, ocijenio je De la Rubia.

Izvor: Agencije