Pola njemačkih kompanija teško pronalazi radnike

Udio kompanija koje teško pronalaze radnike blago je smanjen od početka godine, ali je problem nestašica radne snage u sektorima s visokim stopama rasta jer zahtijevaju visokokvalificirane radnike.

Više od polovine njemačkih kompanija smatra zapošljavanje stranih i kvalificiranih radnika mogućim rješenjem problema nestašice radne snage (Pixsell - Ilustracija)

Polovina njemačkih kompanija teško pronalazi radnike, utvrdila je privredna i industrijska komora (DIHK) u istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, upozorivši da nestašica radne snage ugrožava konkurentnost ekonomije.

Udio kompanija koje teško pronalaze radnike blago je smanjen, sa januarskih 53 na 50 posto, utvrdio je DIHK, ali problem je nestašica radne snage u sektorima koji bilježe visoke stope rasta i zahtijevaju visokokvalificirane radnike, prenosi Reuters.

„Situacija s kvalificiranom radnom snagom i dalje je kritična“, naveo je Achim Dercks, zamjenik izvršnog direktora DIHK-a, u izvještaju pod naslovom „Uska grla u ponudi stručne radne snage ugrožavaju uspjeh u ključnim tehnologijama“.

U njemačkoj ekonomiji u cjelini nepopunjeno je po aktuelnoj procjeni 1,8 miliona radnih mjesta.

Zapošljavanje stranaca kao moguće rješenje

„To znači da će ove godine biti izgubljeno više od 90 milijardi eura dodane vrijednosti“, naglasio je Dercks, upozorivši da brojka odgovara više od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Istraživanje je pokazalo da 80 posto kompanija očekuje negativne posljedice nedostatka radne snage. Njih 16 posto bit će prisiljeno manje ulagati u Njemačku, posebno u sektorima strojogradnje i proizvodnje automobila, ali medicinske tehnike i uređaja za obradu podataka.

Više od polovine kompanija smatra zapošljavanje stranih i kvalificiranih radnika mogućim rješenjem problema nestašice radne snage, pokazalo je istraživanje.

Svjesna problema, njemačka vlada usvojila je ove godine novi zakon kako bi pomogla stranim radnicima da se nastane u Njemačkoj, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada