Njemačka vlada prihvatila dopunski budžet za 2023.

Vanredna situacija prouzročena ratom u Ukrajini i s tim povezani skok cijene energenata se uveliko osjeća i u ovoj godini, kazao je ministar finansija Christian Lindner opravdavajući nova zaduženja.

Bundestag mora izglasati vanredne uvjete kako bi se vlada moglo ponovno zadužiti (Reuters)

Njemačka vlada prihvatila je dopunski budžet za tekuću godinu, nakon što je Ustavni sud sredinom mjeseca budžet proglasio neustavnim, a predviđena su, suprotno prvobitnim planovima, i nova zaduženja.

“Ovim dopunskim budžetom za 2023. godinu reagiramo na presudu Ustavnog suda”, rekao je ministar finansija Christian Lindner nakon vanredne sjednice vlade, prenosi Hina.

Najavio je da je vlada prisiljena i sljedeće godine deaktivirati takozvanu dužničku kočnicu, koja je definirana Ustavom i koja dopušta nova zaduženja samo u vanrednim situacijama.

“Vanredna situacija prouzročena ratom u Ukrajini i s tim povezani skok cijene energenata se uveliko osjeća i u ovoj godini”, kazao je Lindner opravdavajući nova zaduženja.

Ustavni sud je sredinom novembra poništio odluku iz 2021. godine kojom je njemačka vlada višak sredstava od 60 milijardi eura, koji je ostao iz kriznih fondova namijenjenih za suočavanje s posljedicama pandemije, prebacila u novoosnovani fond za klimatski razvoj i fond za transformaciju iz kojeg bi trebali biti finansirani projekti prilagođavanja njemačke privrede na prelazak na obnovljive izvore energije.

‘Dužnička kočnica’ iz mandata Angele Merkel

Lindner je objasnio kako je, uprkos manjku od 60 milijardi eura zbog presude Ustavnog suda, još uvijek dovoljno novca u fondu za projekte klimatske prilagođavanja njemačke industrije.

Vlada je uputila apel zastupnicima u Bundestagu da na glasanju, koje bi trebalo biti održano sredinom decembra, prihvate dopunski budžet.

Bundestag mora izglasati vanredne uvjete kako bi se vlada moglo ponovno zadužiti.

“Dužnička kočnica” je uvedena tokom vladavine Angele Merkel, kao reakcija na finansijsku krizu 2008. godine.

Friedrich Merz, predvodnik demokršćanske opozicije, koje je i podnijela tužbu pred Ustavnim sudom zbog neustavnosti budžeta, rekao je kako je dopunski budžet “ostvariv”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada