Michelin gasi 1.500 radnih mjesta u Njemačkoj

Francuski proizvođač guma Michelin će ugasiti 1.500 radnih mjesta u Njemačkoj pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim platama.

Michelin će do kraja 2025. postepeno ugasiti proizvodnju u pogonima u Karlsruheu i u Trieru (Reuters)

Francuski proizvođač guma Michelin izvijestio je u utorak da će ugasiti 1.500 radnih mjesta u Njemačkoj pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim platama.

Kompanija će do kraja 2025. postepeno ugasiti proizvodnju u pogonima u Karlsruheu i u Trieru. U planu je i gašenje proizvodnje novih guma za kamione i poluproizvoda u Homburgu.

Planovi će obuhvatiti ukupno 1.532 radnika u Njemačkoj, objavio je Michelin. Centar za korisnike bit će preseljen iz Karlsruhea u Poljsku, što će značiti gubitak posla za 122 radnika.

Zbog najavljenog gašenja radnih mjesta kompanija će u konsolidiranim finansijskim rezultatima za 2023. godinu uknjižiti rezervaciju od 425 miliona eura.

Jeftine gume

Michelin objašnjava odluku uvozom jeftinih kamionskih guma iz zemalja s niskim platama i sve većim troškovima proizvodnje, koji su, kako tvrde, smanjili njihov tržišni udio i naškodili njihovoj konkurentnosti.

“Posvećenost naših zaposlenika, napredak unutar kompanije i ulaganja u proteklim godinama u aktivnosti u tim pogonima više ne mogu nadoknaditi snažan pritisak konkurencije”, rekla je šefica Michelinove regije Sjeverna Evropa Maria Roettger.

Michelin će radnicima pomoći da nađu novi posao, rekla je Roettger. Uprava trenutno razgovara s radničkim vijećima i sindikatom IG BCE o alternativama za upotrebu pogona u budućnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada