Lagarde: Ekonomska aktivnost u eurozoni stagnira

Šefica Evropske centralne banke je potvrdila da će buduće referentne kamatne stope biti postavljene na dovoljno restriktivne nivoe koliko bude potrebno, kako bi ispunili cilj smanjenja inflacije.

Christine Lagarde je izrazila optimizam u pogledu ekonomskog oporavka bloka u narednim godinama (Reuters)

Ekonomska aktivnost u eurozoni stagnirala je u posljednjim kvartalima i očekuje se da će ostati slaba do kraja godine, poručila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

Blagi pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u trećem tromjesečju pripisala je kombinaciji faktora, uključujući “širi utjecaj viših kamatnih stopa, slabu inostranu potražnju i slabljenje podsticaja zbog ponovnog otvaranja ekonomije nakon pandemije”, prenosi Fena.

Obraćajući se Evropskom parlamentu, izrazila je optimizam u pogledu ekonomskog oporavka bloka u narednim godinama, navodeći daljnji pad inflacije, oporavak prihoda domaćinstava i rastuću potražnju u toj oblasti.

Što se tiče inflacije, Lagarde je priznala da će plate i dalje igrati ključnu ulogu u pokretanju domaće inflacije.

Restriktivne kamatne stope

Iako je očekivala da će se slabljenje inflatornih pritisaka nastaviti, “srednjoročni izgledi za inflaciju i dalje su okruženi značajnom neizvjesnošću”, rekla je.

Što se tiče monetarne politike, Lagarde je potvrdila da će buduće referentne kamatne stope ECB-a biti postavljene na “dovoljno restriktivne nivoe koliko bude potrebno”, kako bi ispunili svoj cilj smanjenja inflacije na dva posto.

“Odgovarajući nivo i trajanje ograničenja nastavit će se određivati na način koji zavisi od podataka, procjenjujući izglede za inflaciju, dinamiku noseće inflacije i snagu transmisije monetarne politike”, kazala je.

ECB će osigurati stabilnost cijena i podržati zelenu tranziciju ekonomije eurozone, napomenula je Lagarde,

Izvor: Agencije