EK želi da na godinu dana produži vanredne energetske mjere

Evropska unija je prošle godine donijela niz mjera kako bi se izborila sa energetskom krizom – uključujući ograničenje cijene plina i brži prelazak na obnovljive izvore energije.

Gornja granica cijene plina podijelila je zemlje članice Evropske unije (Reuters)

Evropska komisija želi da na godinu dana produži vanredne energetske mjere od prošle godine koje je donijela kako bi se Evropska unija izborila sa plinskom krizom i kako bi se zaštitila od budućih naglih skokova cijena energenata i brzo prešla na obnovljive izvore energije, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Unije za Reuters.

Zvaničnik je istakao da EK razmatra da te mjere, koje prestaju da važe u roku od nekoliko mjeseci, produži na godinu dana, prenosi Tanjug.

EK će predložiti produženje mjera nakon što EU postigne dogovor o novim pravilima tržišta plina, rekao je zvaničnik, navodeći da bi ti pregovori trebalo da se završe ovoga mjeseca, ali da bi mogli da se preliju i u decembar.

Gornja granica cijene plina podijelila je zemlje članice Evropske unije.

Pitanje ograničenja

Pojedine zemlje, uključujući i Njemačku, upozorile su da bi ograničenje cijene moglo da oteža snabdijevanje sa globalnih tržišta plina, dok Francuska, Poljska i druge zemlje traže da se ta mjera produži kako bi se obuzdala inflacija.

Energetska situacija u Evropi trenutno je povoljnija nego tokom prošle zime – zahvaljujući zemljama koje su osigurale uvoz plina iz drugih zemalja i povećale skladištenje plina, navodi Reuters.

Rusija je smanjila isporuke plina Evropi prošle godine što je izazvalo energetsku krizu u Evropi i dovelo do rekordno visokih cijena energenata i velike inflacije.

Evropska unija je donijela niz mjera kako bi se izborila sa energetskom krizom – uključujući ograničenje cijene plina i brži prelazak na obnovljive izvore energije.

Izvor: Agencije