Ekonomist: Država nije preuzela kompaniju Air Serbia, nego je to platila

Teško je procijeniti zašto je Etihad otišao jer nedostaje 1.001 pokazatelj da bi se pričalo o tom projektu, pošto su veliki projekti [u Srbiji], obavijeni velom tajne, tvrdi Miodrag Zec.

Kompanija Air Serbia nastala je 2013. godine kada je Etihad Airways preuzeo 49 posto dionica tadašnjeg JAT Airwaysa (EPA)

„Nije Srbija preuzela kompaniju Air Serbia od Etihada. Srbija je to platila, ali ne znamo koliko je ta cela operacija koštala i zašto se uopšte ušlo u taj projekat“, rekao je ekonomist Miodrag Zec.

Teško je, kako je dodao, „proceniti zašto je Etihad otišao jer nedostaje hiljadu i jedan pokazatelj da bi se uopšte pričalo o tom projektu, pošto su veliki projekti [u Srbiji], obavijeni velom tajne“.

„Ono što bi javnost trebalo da traži da se zna je da se ispostavi jasan račun u budžetu koliko je to sve koštalo“, rekao je Zec za N1.

Drugo pitanje koje se nikad nije postavilo, prema njegovim riječima, je „koncept  privrednog razvoja i šta Srbija može da uradi, a uradila je pogrešno“.

Srbija je, kako je naveo, dala [beogradski] aerodrom u koncesiju, a mogla je njime da upravlja i ostvaruje benefite.

Dotacije kao budućnost

„Ko razmišlja poput mene rekao bi da neće da subvencioniše autobuska preduzeća, već drži stanicu, pa ko hoće da prevozi putnike mora da dođe kod mene. I mogu kroz hiljadu stvari da utičem da moja stanica bude atraktivna, kroz tarife, troškove, kroz hiljadu stvari“, rekao je Zec.

Dodao je da je „aerodrom zemaljska stanica, preko koje može da se ostvari međunarodna konkurencija avioprevoznika“.

Srbija je, kako je naveo, „ulaskom Etihada u vlasništvo nacionalnog avioprevoznika, domaći aerodrom učinila nekonkurentnim za druge kompanije, za šta plaća visoke tarife“.

Na pitanje je li dobro što je sad Air Serbia u stoprocentnom državnom vlasništvu, Zec kaže da je to „sedmi put od vremena Jugoslavije da je to predzeće subvencionisano i da će njegova budućnost uvek biti dotiranje, kao što je bilo i dok je Etihad bio suvlasnik“, prenosi Beta.

Preuzeli sve dionice

Republika Srbija je postala vlasnik svih dionica aviokompanije Air Serbia, potvrdio je Siniša Mali, srbijanski ministar finansija, početkom sedmice.

Država je preuzela udio u vlasništvu koji je, kao suvlasnik od 2013. godine, imao Etihad Airways.

Kako je precizirano, zaključen je sporazum po kojem je Republika Srbija preuzme od Etihada preostalih 16,42 posto dionica aviokompanije Air Serbia, čime je ona kompanija u potpunosti prešla u vlasništvo države.

Kompanija Air Serbia nastala je 2013. godine kada je Etihad Airways preuzeo 49 posto dionica tadašnjeg JAT Airwaysa.

Izvor: Agencije