Inflacija u SAD-u 3,2 posto

U oktobru je inflacija iznosila 3,2 posto što je pad u odnosu na septembar od pola postotnog boda, ali i značajno manje u odnosu na jun 2022. godine kad je iznosila 9,1 posto.

Cijene goriva bile su veliki pokretač smanjenja inflacije u oktobru, kažu ekonomisti (Reuters)

Indeks potrošačkih cijena u Sjedinjenim Američkim Državama u listopadu je porastao 3,2 posto na godišnjoj razini, navodi se u mjesečnom izvješću Zavoda za statistiku rada o inflaciji.

To je pad s 3,7 posto u rujnu, ali i značajan pad u odnosu na vrhunac u razdoblju pandemije Covida, kada je, u lipnju 2022. godine, iznosila 9,1 posto, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Cijene goriva bile su veliki pokretač smanjenja u listopadu, kažu ekonomisti. Inflacija nekretnina također je u padu.

Na snazi je dezinflacijski trend

Pad inflacije u listopadu nastavlja usporavanje jer su se cijene goriva snizile tijekom mjeseca. Međutim, cjenovni pritisci ostaju „ispod površine“ i moglo bi proteći neko vrijeme dok se ne vrate na razinu prije pandemije, kažu ekonomisti.

„Dezinflacijski trend je na snazi“, rekla je Sarah House, viša ekonomistica Wells Fargo Economicsa. „Ali ulazimo u teži dio ciklusa“.

U listopadu je indeks potrošačkih cijena porastao 3,2 posto u odnosu na 12 mjeseci ranije, što je pad u odnosu na 3,7 posto u rujnu, objavio je američki Ured za radnu statistiku.

Izvor: Al Jazeera i agencije