Kina na drugom mjestu najvećih svjetskih izvoznika automobila

Osim u EU, Kina velik broj automobila izvozi i u Rusiju, gdje je tržište zatvoreno zbog zapadnih sankcija Moskvi.

Kineski automobili nekada nisu bili sinonim za kvalitet i traženost, međutim, danas su proizvođači iz najmnogoljudnije zemlje svijeta ti koji dominiraju tržištem (Reuters)

Kina je za prvih pet mjeseci ove godine prodala 1,76 miliona svojih vozila širom svijeta, čime je izbila na drugo mjesto najvećih svjetskih izvoznika automobila. Iza sebe je ostavila Njemačku, koja je pala na treće mjesto, prenosi Tanjug.

Zahvaljujući tome što je od januara do maja prodala 81,4 posto više vozila nego u istom periodu prošle godine, Kina očekuje da u nekom trenutku sa trona svrgne i Japan i postane svjetski „broj jedan“ u izvozu automobila.

Više od pola miliona kineskih automobila prodano je u zemlje Evropske unije, od čega električni automobili čine gotovo dvije trećine.

Evropska istraga o subvencijama

Kineski automobili nekada nisu bili sinonim za kvalitet i traženost, međutim, danas su proizvođači iz najmnogoljudnije zemlje svijeta ti koji dominiraju tržištem.

Pokušavajući da zaštiti svoju industriju, Evropska unija je pokrenula istragu o kineskim subvencijama za električna vozila što bi moglo dovesti do trgovinskih ograničenja, poput većih carina na vozila iz Kine.

Osim u EU, Kina velik broj automobila izvozi i u Rusiju, gdje je tržište zatvoreno zbog zapadnih sankcija Moskvi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada