Nakon narodnih obveznica, hrvatskim građanima ponuđeni i trezorski zapisi

Hrvatska se odlučila na izdavanje trezorskih zapisa zbog zaostajanja depozitnih kamatnih stopa u bankama za drugim članicama EU-a, ali i povećanja participacije građana u javnom dugu.

Jedan ulagač može podnijeti samo jednu ponudu za upis 'trezoraca', no nije ograničen broj trezorskih zapisa koje može upisati (EPA)

Građani Hrvatske od ponedjeljka, pa u narednih sedam dana mogu uložiti u državne trezorske zapise, a po jednom „trezorcu“, budu li ga držali do dospijeća, tj. do 21. novembra iduće godine, mogu zaraditi 36,05 eura.

Prvi krug upisa počinje u ponedjeljak i traje do 20. novembra. Ciljani nominalni iznos izdanja „narodnih trezoraca“ je 440 miliona eura, a pravo kupovine u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u državi i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. novembra, prenosi Hina

Datum izdanja trezorskih zapisa je 23. novembra ove godine, dospijeće je 21. novembra 2024. godine, to jest 364 dana od izdanja, a godišnja stopa prinosa iznosi 3,75 posto.

Minimalno će se po ulagaču moći upisati 1.000 eura „trezoraca“. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću.

Po jednom zapisu ‘zarada’ 36,05 eura

No, za razliku od narodnih obveznica, kada se upisivao nominalni iznos i dobivala kuponska kamatna stopa, „trezorci“ će se kupovati uz popust, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospijeću građani će dobiti 1.000 eura za jedan zapis.

Pritom jedan ulagač može podnijeti samo jednu ponudu za upis „trezoraca“, no nije ograničen broj trezorskih zapisa koje može upisati.

Zainteresirani ulagači će u prvom krugu moći upisati trezorske zapise putem mreže poslovnica Financijske agencije, njih 170 širom Hrvatske.

Građani za uplatu „trezoraca“ vrijednih do 10.000 eura na šalteru Financijske agencije neće plaćati naknadu za platni promet, a iznad toga hoće, u skladu s uvjetima te agencije. Ako uplatu žele obaviti na šalteru banke ili putem internet bankarstva, uvjeti ovise o pojedinoj banci.

Hrvatski ministar financija Marko Primorac nedavno je pobrojao razloge izdanja ovih trezorskih zapisa, nakon što je država ranije ove godine po prvi puta izdala i narodne obveznice. Apostrofirao je zaostajanje depozitnih kamatnih stopa u bankama za drugim članicama EU-a, a kao ciljeve je naveo i povećanje participacije građana u javnom dugu, odnosno širenje baze investitora u njega, kao i povećanje razine financijske pismenosti.

Izvor: Agencije