Peking pojačava utjecaj Partije u finansijskom sistemu

Kina će podržavati centralizirano i jedinstveno rukovođenje Komunističke partije u finansijskim aktivnostima u zemlji.

Kina će istrajati u preuzimanju prevencije i kontrole rizika kao vječne teme finansijskog djelovanja, navedeno je (Reuters)

Kina pojačava utjecaj Komunističke partije u svojoj finansijskoj imperiji, teškoj 61.000 milijardi dolara, kao i nastojanja za smanjenje rizika od unutrašnjeg duga, javili su državni mediji, pozivajući se na strateški važan sastanak o finansijskoj politici koji se organiziraju dvaput u deceniji.

Na Centralnoj konferenciji o finansijskom radu, održanoj u Pekingu, potvrđeno je da će Kina podržavati centralizirano i jedinstveno rukovođenje Komunističke partije u finansijskim aktivnostima u zemlji, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Na skupu, kojem su prisustvovali kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Qiang, rečeno je da će Kina uspostaviti mehanizam za rješavanje rizika unutrašnjeg duga i upravljanje dugom lokalne samouprave.

Pomoć Pekinga

Na konferenciji je rečeno i da će vlast u Pekingu također pomoći razumnim finansijskim zahtjevima preduzeća svih oblika vlasništva i provoditi politike koje imaju za cilj da zadovolje potražnju za stambenim prostorom.

Navodi se i da će Kina istrajati u preuzimanju prevencije i kontrole rizika kao vječne teme finansijskog djelovanja.

“Treba da budemo svjesni da se sve vrste kontradikcija i problema u finansijskoj oblasti prepliću i utječu jedni na druge, od kojih su neke i dalje veoma izražene, a i dalje postoji mnogo skrivenih ekonomskih i finansijskih rizika”, saopšteno je na konferenciji.

Izvor: Agencije