Amerikanki Claudiji Goldin Nobelova nagrada za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka je ekonomsku historičarku nagradila zato što je ‘unaprijedila naše razumijevanje ishoda na tržištu rada žena’.

Claudia Goldin je tek treća žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju (EPA)

Američka ekonomska historičarka Claudia Goldin dobitnica je Nobelove nagrade za ekonomiju.

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je da nagradu Sveriges Riksbank za ekonomske nauke za 2023. godinu, u znak sjećanja na Alfreda Nobela, dodijeli Claudiji Goldin “zato što je unaprijedila naše razumijevanje ishoda na tržištu rada žena”, navodi se u saopćenju Nobelovog komiteta na društvenoj mreži X (Twitter).

“Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade u oblasti ekonomskih nauka Claudia Goldin pružila  je prvi sveobuhvatan prikaz o zaradama žena i njihovom učešću na tržištu rada kroz stoljeća”, navodi se u obrazloženju komiteta za dodjelu nagrade, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Von Hayek, Friedman, Krugman…

U saopćenju se kaže da istraživanje Claudije Goldin “otkriva uzroke promjena rodnog jaza, kao i njegove preostale izvore”.

Claudia Goldin je tek treća žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju, nakon Elinor Ostrom 2009. i Esther Duflo 2019. godine.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih nagrada za nauku, književnost i mir Alfreda Nobela i dodjeljuje se tek od 1969. godine.

Među pobjednicima su mnogi utjecajni mislioci kao što Friedrich August von Hayek, Milton Friedman i Paul Krugman.

Izvor: Agencije