SAD bilježi najniži trgovinski deficit u posljednje tri godine

Zabilježen je rast izvoza goriva, farmaceutskih proizvoda, poluvodiča i financijskih usluga, ali i pad izvoza putničkih vozila, kamiona i autobusa.

U SAD-u je porastao uvoz sirove nafte i usluga vezanih za putovanje i transport (Reuters)

Trgovinski deficit SAD-a je tokom augusta smanjen na 58,3 milijarde dolara sa julskih 64,7 milijardi dolara, objavila je američka Kancelarija za ekonomsku analizu (BEA). To je najniži trgovinski deficit SAD-a od septembra 2020. godine.

Vrijednost izvoza u augustu je iznosila 256 milijardi dolara, za 4,1 milijardu više nego u julu, navodi BEA.

Zabilježen je mjesečni rast izvoza goriva, farmaceutskih proizvoda, poluvodiča i financijskih usluga, dok je istovremeno pao izvoz putničkih vozila, kamiona i autobusa.

Smanjen i deficit sa Kinom

Vrijednost uvoza u augustu je bila 314,3 milijarde dolara, za 2,3 milijarde dolara manje nego u julu, navodi se na stranici ove organizacije.

Najviše je opao uvoz mobilnih telefona, poluvodiča i električnih uređaja, a istovremeno je porastao uvoz sirove nafte i usluga vezanih za putovanje i transport.

Trgovinski deficit SAD-a sa Kinom se mjesečno smanjio za 1,3 milijarde dolara na 22,7 milijardi dolara, što predstavlja najniži deficit u posljednjih pet mjeseci, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada