Prosječna plata u Crnoj Gori 800 eura

Prosječna neto zarada u septembru 2023. viša je za 11,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, utvrdila je Uprava za statistiku Crne Gore.

Prosječna bruto zarada u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal zabilježila je rast od jedan posto (Reuters)

Prosječna plata s doprinosima u septembru u Crnoj Gori iznosila je 998 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 800 eura.

Prosječna neto zarada u septembru u odnosu na august zabilježila je rast od 0,1 posto, dok je prosječna neto zarada u septembru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine imala rast od 11,4 posto, saopćeno je iz Uprave za statistiku (Momstat).

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u septembru u odnosu na august zabilježile rast od 0,8 posto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,7 posto. Prosječna bruto zarada u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal zabilježila je rast od jedan posto”, naveli su iz Monstata.

Rast plata po sektorima

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti (2,4 posto), prerađivačka industrija (1,6 posto), umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti (1,5 posto) i poslovanje nekretninama (1,4 posto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima građevinarstva (2,1 posto), snabdijevanja vodom (1,0 posto) i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,9 posto).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada