Promet industrije u BiH u padu za 8,8 posto

Na domaćem tržištu u Bosni i Hercegovini zabilježen je rast prometa industrije od jedan posto, dok je na stranom zabilježen pad od 17,4 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Samo tokom augusta na bh. tržištu zabilježen je pad prometa industrije od 0,5 posto, a na stranom 3,7 posto (Fena)

Ukupan promet industrije u Bosni i Hercegovini u augustu ove godine manji je za 2,2 posto nego u prethodnom mjesecu, ali i smanjen za 8,8 posto u odnosu na august prošle godine.

Na domaćem tržištu zabilježen je pad od 0,5 posto, a na stranom 3,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U augustu ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, ukupan promet industrije u Bosni i Hercegovini, kalendarski prilagođen, manji je za 8,8 posto. Na domaćem tržištu zabilježen je rast od jedan posto, dok je na stranom zabilježen pad od 17,4 posto.

Promet energije rastao

Tokom augusta, u poređenju sa julom, ukupan promet energije veći je za 10,6 posto, dok je promet kapitalnih proizvoda manji za 4,9 posto, intermedijarnih proizvoda manji za 1,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Ukupan promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju u augustu u odnosu na isti mjesec lani, veći je za 6,8 posto, dok je promet intermedijarnih proizvoda manji za 16,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,3 posto, kapitalnih proizvoda za 2,9 posto, te energije za 2,2 posto.

Izvor: Agencije