G7 traži ukidanje ograničenja na uvoz japanskih prehrambenih proizvoda

Ministri trgovine sedam najrazvijenih industrijskih zemalja su osudili ono što smatraju rastućom kineskom ekonomskom prinudom u sferi trgovine.

Neposredno nakon što je Japan prije dva mjeseca počeo da ispušta u Pacifik prečišćenu radioaktivnu vodu iz atomske centrale Fukushima, Kina je u potpunosti obustavila uvoz japanske ribe (Reuters)

Grupa sedam najrazvijenih industrijskih zemalja (G7) pozvala je u nedjelju sa samita u Osaki na trenutno ukidanje ograničenja na uvoz japanskih prehrambenih proizvoda, što se odnosi na kineske mjere uvedene nakon što je Japan počeo da ispušta u okean otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukushima.

Ministri trgovine G7 u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Osaki nisu pomenuli Kinu, ali su osudili ono što smatraju rastućom kineskom ekonomskom prinudom u sferi trgovine, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Osuđujemo akcije kojima se nameće ekonomska zavisnost kao oružje i obavezujemo se na izgradnju slobodnih, poštenih i obostrano korisnih ekonomskih i trgovinskih odnosa”, navodi se u saopštenju G7.

Obustava uvoza ribe

Neposredno nakon što je Japan prije dva mjeseca počeo da ispušta u Pacifik prečišćenu radioaktivnu vodu iz atomske centrale Fukushima, Kina je u potpunosti obustavila uvoz japanske ribe.

Japan i SAD su nazvali tu mjeru nepravednom, a Rusija je ranije ovog mjeseca najavila slična ograničenja.

Zvaničnici G7 osudili su i rusko uništavanje ukrajinske infrastrukture za izvoz žitarica tokom provođenja invazije na Ukrajinu, kao i odluku Moskve da jednostrano napusti razgovore o sporazumu koji je omogućio izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada