Izraelska valuta sve više pada u odnosu na dolar

Za jedan dolar potrebno je izdvojiti 4,08 šekela. Posljednji put je tako niska vrijednost izraelske valute zabilježena u julu 2012. godine.

Vrijednost šekela je pala za više od šest posto otkako je Hamas 7. oktobra pokrenuo napad na Izrael, a Tel Aviv odgovorio napadima na Gazu
Vrijednost šekela je pala za više od šest posto otkako je Hamas 7. oktobra pokrenuo napad na Izrael, a Tel Aviv odgovorio napadima na Gazu (Reuters)

Izraelski šekel pao je na najniži nivo u odnosu na američki dolar u posljednjih 11 godina zbog nagađanja o kopnenim operacijama Izraela u Pojasu Gaze.

Za jedan dolar potrebno je izdvojiti 4,08 šekela. Posljednji put je tako niska vrijednost izraelske valute zabilježena u julu 2012. godine, objavio je CNN.

Vrijednost šekela je pala za više od šest posto otkako je Hamas 7. oktobra pokrenuo napad na Izrael, a Tel Aviv odgovorio napadima na Gazu.

Mogućnost pada kreditnog rejtinga

U međuvremenu je vrijednost šekela nastavila padati, a posebno nakon vijesti da su Izraelske odbrambene snage (IDF) izvele „ciljani napad“ u sjevernoj Gazi i nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da se IDF sprema za kopnenu ofanzivu.

Agencije za ocjenu kreditnog rejtinga upozorile su da bi mogle smanjiti rejting Izraela zbog uticaja rata na ekonomiju, institucije i javne financije, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije