Očekivanja njemačkih poslovnih čelnika blago poboljšana u oktobru

Kompanije su relativno zadovoljnije aktualnim poslovanjem i manje su pesimistične u prognozama za iduće mjesece, izvijestio je institut Ifo.

Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj blago su poboljšana u oktobru, prvi puta u šest mjeseci
Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj blago su poboljšana u oktobru, prvi puta u šest mjeseci (EPA)

Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj blago su poboljšana u oktobru, prvi puta u šest mjeseci, odražavajući pozitivnije ocjene u sektoru usluga, pokazalo je istraživanje instituta Ifo, javlja Hina.

Indeks poslovne klime, koji sastavlja institut za ekonomska istraživanja Ifo, porastao je u oktobru za 1,1 bod u odnosu na septembar, na 86,9 bodova.

Njegova vrijednost porasla je prvi puta od aprila, pokazuju podaci instituta sa sjedištem u Muenchenu.

“Njemačka ekonomija vidi svjetlo na kraju tunela”, rekao je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Manje pesimizma

Kompanije su donekle zadovoljnije aktualnim poslovanjem i manje su pesimistične u prognozama za iduće mjesece, izvijestio je institut.

Poslovno ozračje značajnije se poboljšalo u sektoru usluga, utvrdio je institut, ističući da su tvrtke zadovoljnije aktualnom poslovnom situacijom i optimističnije u predviđanjima razvoja poslovanja u idućim mjesecima.

Klima se donekle poboljšala među poslovnim čelnicima u sektoru industrije i graditeljstva, pokazalo je istraživanje Ifo-a provedeno među čelnicima ukupno oko 9.000 njemačkih kompanija.

Izuzetak je sektor trgovine s lošijim ocjenama aktualnog poslovanja i izraženijim pesimizmom u prognozama, posebno u segmentu veleprodaje, navode u ifou.

Izvor: Agencije