IEA: Vrhunac potražnje za naftom, gasom i ugljem do 2030.

Međunarodna agencija za energiju ističe da će ulaganja u fosilna goriva i dalje biti neophodna, ali smatra da je era rasta potražnje završena.

Izvršni direktor IAE-a nedavno je također zaključio da će svjetska potražnja za fosilnim gorivima dostići vrhunac prije 2030. (Getty)

Potražnja za naftom, gasom i ugljem bit će na vrhuncu prije 2030. godine, što podriva argumente onih koji traže veće investicije u fosilna goriva, navodi se u izvještaju Svjetske energetske perspektive, čiji je autor Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency, IEA).

Agencija ističe da će ulaganja u fosilna goriva i dalje biti neophodna, ali smatra da je era rasta potražnje završena, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Oil Price.

U izvještaju se navodi da su ulaganja u “čistu energiju” porasla za 40 posto od 2020. godine, kao i da se rađa “nova ekonomija čiste energije, predvođena solarnom fotonaponskom energijom i električnim vozilima”.

Prognoza Birola

Izvršni direktor IEA-e Fatih Birol je prošlog mjeseca napisao članak u kojem se naglašava isti zaključak: da će zbog sve većeg korištenja električnih vozila i sporijeg rasta kineskog BDP-a, svjetska potražnja za fosilnim gorivima dostići vrhunac prije 2030. godine.

Na njegove riječi je tada reagovala Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja je kritikovala Birola zbog “nerazumnih predviđanja” koja bi mogla da ugroze sigurnost snabdijevanja energijom u svijetu.

OPEC je nedavno prognozirao da će svjetska potražnja za naftom rasti bar do 2045. godine.

Izvor: Agencije