Narodna banka Srbije razmatra da devizne rezerve čuva u kineskoj valuti

Konkretna odluka još uvijek nije donesena, ali je Narodna banka Srbije ‘u procesu osiguranja neophodnih preduslova za uključenje na kinesko tržište obveznica’.

Zvaničnici Srbije potpisali ovih dana Sporazum o slobodnoj trgovini i brojne druge ugovore sa Kinom (EPA)

Narodna banka Srbije potvrdila je službeno da je razmatrala da dio državnih deviznih rezervi čuva u juanima, kineskoj valuti, što je ranije kao mogućnost najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Imajući u vidu visok nivo deviznih rezervi, činjenicu da juan ulazi u valutnu strukturu spoljnog duga Srbije, kao i internacionalizaciju juana i njegov sve veći značaj u globalnim plaćanjima i na međunarodnom finansijskom tržištu, Narodna banka Srbije je kao jednu od opcija za proširivanje investicionog univerzuma razmatrala ulaganje dela deviznih rezervi u aktivu denominovanu u juanima“, rekli su iz NBS za portal N1.

Dodali su da konkretna odluka još uvijek nije donesena, odnosno da je Narodna banka Srbije „u procesu obezbeđenja neophodnih preduslova (infrastrukture) za uključenje na kinesko tržište obveznica“.

Vučić već najavio odluku

„Konkretne odluke o ulaganju određenog dela deviznih rezervi u finansijske instrumente denominovane u juanima će, kao i u svim drugim slučajevima, donositi uz pažljivo razmatranje i analizu svih neophodnih faktora, imajući u vidu i da je kineski juan peta najtrgovanija međunarodna valuta na globalnom finansijskom tržištu, takođe peta najčešće korišćena valuta u globalnim plaćanjima, kao i šesta valuta po učešću u globalnim deviznim rezervama“, naveli su.

Vučić je tokom posjete Pekingu, gdje su zvaničnici Srbije potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini i brojne druge ugovore sa Kinom, rekao da je od januara 2015. godine juan na spisku valuta Srbije za međunarodno tržište i da ga Narodna banka Srbije razmišlja uključiti u svoje devizne rezerve, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije