Nafta tokom trećeg kvartala poskupila za više od 25 posto

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 2,2 posto – na 95,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio jedan posto – na 90,97 dolara.

Ekonomisti prognoziraju da će cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom kvartalu u prosjeku iznositi 89,85 dolara (Reuters - Ilustracija)

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice porasle i tako povećale dobitke u trećem tromjesečju na više od 25 posto, što je posljedica smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika tog kartela.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 2,2 posto – na 95,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio jedan posto – na 90,97 dolara, javlja Hina. Time je, u cijelom trećem tromjesečju, cijena barela na londonskom tržištu porasla za 27, a na američkom za 29 posto.

Posljedica je to nedavnih odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenu proizvodnje. Ti vodeći svjetski izvoznici smanjivat će isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno. I preostale članice OPEC-a i saveznici tog kartela dogovorili su smanjenje proizvodnje.

Svi se nadaju ubrzanju rasta kineske ekonomije

Na taj način te zemlje nastoje zadržati povećane cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Kako se očekuje da će zbog visoke inflacije kamate u SAD-u i eurozoni ostati povišene duže nego što se prije procjenjivalo, očekuje se daljnje usporavanje rasta tih ekonomija, a time i potražnje za „crnim zlatom“.

S druge strane, trgovci se nadaju ubrzanju rasta kineske ekonomije, najvećeg svjetskog uvoznika nafte. To je i jedan od najvažnijih razloga prošlosedmičnog rasta cijena. Očekuje se da će potražnja za gorivom u Kini ojačati tokom sedmodnevnih praznika koji su počeli u petak.

Nakon snažnog rasta u trećem tromjesečju, ekonomisti u anketi Reutersa prognoziraju da će cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom kvartalu u prosjeku iznositi 89,85 dolara.

Izvor: Agencije