Potrošačima gasa u Srbiji prijete i do 20 posto viši računi

Građanima Srbije već je, od 1. novembra, najavljeno poskupljenje gasa za 10 posto, no zbog odluke bugarskih vlasti da uvedu takse na ruskih gas to će biti i znatno više.

Bugarska naplaćuje taksu od 10,19 eura za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje 'Balkanskim tokom' (Reuters - Ilustracija)

Bugarska je uvela porez na tranzit ruskog gasa koji se, preko njene teritorije isporučuje gasovodom „Balkanski tok“, pa bi potrošači tog energenta u Srbiji, umjesto poskupljenja od 10 posto, zakazanog za 1. novembar, mogli da se suoče sa dodatnim rastom računa do 20 posto, saznaje Danas.

Uredba koju je donijela Bugarska i koja je odmah stupila na snagu predviđa taksu od 10,76 dolara (10,19 eura) za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje „Balkanskim tokom“.

Shodno sporazumu koji je Srbija sklopila sa Međunarodnim monetarnim fondom zarad dobijanja kredita, zvanični Beograd je preuzeo obavezu o etapnom povećanju maloprodajnih cijena gasa.

Međutim, zahvaljujući težnji zastupničke većine u bugarskom parlamentu da se uspostavljanjem nove takse inkasira prihod od 1,2 milijarde eura i tako isplati izgradnja gasovoda „Balkanski tok“ za samo godinu dana potrošači u Srbiji se mogu suočiti sa dodatnim i znatno većim cijenama gasa, prenosi Beta.

Teško će moći izbjeći taksu

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović rekao je da taksa koju su propisali nadležni u Bugarskoj uvećava Srbijagasu nabavnu cijenu prirodnog gasa za 10 do 20 posto.

„U slučaju da nabavne cene ruskog prirodnog gasa za Srbiju i dalje ostanu iste to bi značilo i da će se računi potrošača u maloprodaji povećati po osnovu takse do 20 odsto“, rekao je Gavrilović.

Prema njegovim riječima, „teško je poverovati da bi Srbija mogla da izbegne plaćanje takse koju je uvela Bugarska snabdevanjem gasom preko teritorije Ukrajine, zbog rata koji se vodi u toj zemlji“.

Slijede razgovori sa Bugarima

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji smatra da takva najava „predstavlja veliki problem“.

„To će dovesti do drastičnog povećanja cene gasa. Ovo je zastrašujuće povećanje i razgovaraćemo sa bugarskom stranom. Ova odluka ne bi trebalo da važi za Srbiju“, rekao je Vučić.

U Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije rekli su da će se o toj temi razgovarati sa predstavnicima i bugarske, ali i mađarske države.

„Srbija će učiniti sve da građani ni na koji način ne budu pogođeni. Trenutno su sva skladišta gasa napunjena i u našoj zemlji i u Mađarskoj i imamo 690 miliona kubnih metara gasa u rezervi što je istorijski rekord i značajno više nego na početku prethodne grejne sezone“, rekli su u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor: Agencije