Sukob na Bliskom istoku povisio i cijene svjetske nafte

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je 7,5 posto – na 90,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,9 posto – na 87,69 dolara.

Trgovci se plaše eskalacije sukoba i uključenja još nekih zemalja iz regije (Reuters)

Cijene nafte na svjetskim tržištima su prošle sedmice snažno porasle jer se trgovci plaše da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu nafte s tog područja.

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je 7,5 posto – na 90,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,9 posto – na 87,69 dolara, prenosi Hina.

Nakon što je sedmicu prije potonula više od 11 posto, na londonskom je tržištu cijena nafte nadoknadila dobar dio tih gubitaka.

Cijele sedmice cijene nafte kretale su se u relativno uskom rasponu da bi u petak snažno porasle, što je ponajviše posljedica sukoba na Bliskom istoku između palestinske grupe Hamas i Izraela.

Nakon nekoliko dana zračnih napada na područje Gaze, kao odgovor na akcije Hamasa, Izrael je u petak najavio i kopnene operacije. Do tada sukob na Bliskom istoku nije znatnije utjecao na opskrbu naftom u svijetu jer Izrael nije veliki proizvođač. Međutim, trgovci se plaše eskalacije sukoba i uključenja još nekih zemalja iz regije, te razmatraju kako bi to moglo utjecati na opskrbu nafte iz cijele te regije.

Američki doprinos dizanju cijena

Cijene nafte skočile su u petak i zbog toga što je SAD izrekao prve kazne vlasnicima tankera za servisiranje izvoza ruskih pošiljki s prekoračenim cjenovnim limitom od 60 dolara po barelu.

Taj limit utvrdila je grupa G7 kako bi se smanjio ruski prihod od prodaje nafte. Rusija je drugi po snazi svjetski proizvođač nafte i veliki izvoznik, a stroži američki nadzor njenih isporuka mogao bi smanjiti opskrbu, strahuju na tržištima.

Analitičari skok cijena pripisuju i procjeni Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o padu zaliha na kraju godine.

„Cijene su porasle nakon što je OPEC objavio da u ovom tromjesečju očekuje pad zaliha sirove nafte za tri miliona barela dnevno. Procjena ne uzima u obzir moguće nove poremećaje u opskrbi zbog rata Izraela i Hamasa“, kaže David Hynes iz ANZ-a.

Nakon prošlosedmičnog rasta, na londonskom tržištu cijena barela je u plusu u odnosu na početak godine gotovo šest posto, a na američkom tržištu oko devet posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada