Kvartalni profit Samsunga pao na osmogodišnji minimum

Kvartalni profit kompanije pao je na najniži nivo u osam godina, jer je slabljenje globalne ekonomije narušilo cijene memorijskih čipova i smanjilo potražnju.

Posebno su loše poslovali odjeli za čipove i mobilne telefone, rekao je Lee Min-hee, analitičar u BNK Investment & Securities (Reuters)

Samsung Electronics objavio je u petak da je njegov kvartalni profit pao na najniži nivo u osam godina, jer je slabljenje globalne ekonomije narušilo cijene memorijskih čipova i smanjilo potražnju za elektronskim uređajima.

Očekuje se da će se profit najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora ponovo smanjiti u tekućem kvartalu, kažu analitičari, nakon što je Samsung objavio da je njegov operativni profit u periodu od oktobra do decembra vjerovatno pao za 69 posto, na 3,37 milijardi dolara.

Svi odjeli su loše poslovali

To je bio najmanji kvartalni profit Samsunga od trećeg kvartala 2014. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Svi Samsungovi odjeli su loše poslovali, ali posebno čipovi i mobilni telefoni”, rekao je Lee Min-hee, analitičar u BNK Investment & Securities.

Rastuće globalne kamatne stope i troškovi života smanjili su potražnju za pametnim telefonima i drugim uređajima koje Samsung proizvodi, kao i za čipovima koje isporučuje konkurentima uključujući Apple.

Izvor: Agencije