Ukrajina pretrpjela najveći ekonomski pad

Ukrajinska ekonomija pretrpjela je u 2022. godini najveće gubitke i štete u cijeloj historiji nezavisnosti, koje joj je nanijela Ruska Federacija, kaže ministrica ekonomije Ukrajine.

Iako je izvoz žitarica naglo pao nakon ruske invazije, opet je činio najveći dio izvoza u 2022.   (Getty)

Ukrajina je prošle godine pretrpila najsnažniji ekonomski pad u više od tri decenije zbog ruske invazije, ali je naglasila da su inozemna pomoć i “neslomljiv duh” ukrajinskog naroda pomogli spriječiti još gori scenarij.

Preliminarni podaci Ministarstva ekonomije pokazuju pad bruto domaćeg proizvoda od 30,4 posto u prošloj godini, a ekonomski analitičari kažu da su rizici i neizvjesnost i dalje visoki, naročito ako Rusija nastavi s napadima na ključnu infrastrukturu u Ukrajini.

Ministrica ekonomije Julija Sviridenko rekla je da je to najveći pad BDP-a od sticanja ukrajinske nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali je navela da je manji od očekivanog, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ukrajinska ekonomija pretrpjela je u 2022. godini najveće gubitke i štete u cijeloj historiji nezavisnosti, koje joj je nanijela Ruska Federacija”, saopćila je Sviridenko, prva potpredsjednica vlade.

“Uspjesi ukrajinskih odbrambenih snaga na prvim crtama bojišnice, koordinirani rad vlade i kompanija, neslomljiv duh stanovništva i brzina obnove oštećenih jedinica kritične infrastrukture, kao i sistematska finansijska podrška međunarodnih donatora omogućili su nam da zadržimo napredak na ekonomskom frontu i nastavimo naš put prema pobjedi”, dodala je.

Usporen ekonomski pad

Rat u Ukrajini uzrokovao je smrt i razaranje, protjerao milione Ukrajinaca, poremetio poljoprivredu, ograničio pristup crnomorskim lukama koje su ključne za izvoz žitarica i metala te povećao potrošnju na odbranu.

Ukrajina je vodeći svjetski proizvođač i izvoznik žitarica. Iako je izvoz žitarica naglo pao nakon ruske invazije, opet je činio najveći dio izvoza u 2022.

Ekonomski pad Ukrajine usporio je posljednjih mjeseci 2022. godine nakon ruskog povlačenja iz područja južne Ukrajine, uključujući regiju Herson.

Međunarodna pomoć ostaje ključna za finansijsku stabilnost i ekonomiju Ukrajine. Vladini dužnosnici rekli su da je Ukrajina primila oko 31 milijardu dolara bespovratnih sredstava i zajmova prošle godine.

Budžetski deficit Ukrajine u 2023. planiran je na 38 milijardi dolara, a vlada ga planira pokriti stranom pomoći.

Izvor: Agencije