Potražnja za radnicima na hrvatskom tržištu na historijski najvišem nivou

Među pet najtraženijih zanimanja bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari i knjigovođe.

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2022. pokazuje da je potražnja za radom u odnosu na 2021. porasla za čak 26 posto (Patrik Macek/PIXSELL)

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za 2022. pokazuje da je potražnja za radom u odnosu na 2021. porasla za čak 26 posto, dok je u odnosu na pretkriznu 2019. ukupan broj internetskih oglasa bio viši za 32,3 posto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na historijsko najvišem nivou, objavio je Ekonomski institut, Zagreb.

Kako je istaknuto u objavi na Internet stranici EIZ-a, kao i ranijih godina, najveći doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici nižih kvalifikacija te oni sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom doprinijela sa svega 2,4 postotna boda rastu ukupnog broja oglasa, prenosi Hina.

Među pet najtraženijih zanimanja bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari i knjigovođe.

Više ugovora na određeno radno vrijeme

U 2022. godini zabilježeno je i veće povećanje broja ugovora na određeno u odnosu na ugovore na neodređeno, što je dovelo do toga da je udio ugovora na određeno u godinu dana ostao gotovo nepromijenjen, s 46,2 smanjio se na 46,1 posto svih oglasa, ali je broj oglasa s ugovorima na neodređeno zabilježio smanjenje udjela na 43,7 posto ukupnih oglasa u usporedbi s 44 posto u 2021. godini, primijetili su analitičari EIZ-a.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

Izvor: Agencije