Blaga zima spustila cijene plina u Evropi

Cijene plina na referentnoj evropskoj berzi, nizozemskom TTF-u, spustile su se u prvim danima nove godine na najniži nivo od kraja prošlogodišnjeg januara.

Pad cijena plina na nizozemskoj berzi od početka decembra povezan je s neuobičajeno blagom zimom u Evropi, koja smanjuje potražnju, ali i punim skladištima (Reuters)

Cijene plina na referentnoj evropskoj berzi, nizozemskom TTF-u, spustile su se u prvim danima nove godine na najniži nivo od kraja prošlogodišnjeg januara zahvaljujući blagoj zimi koja je smanjila potrošnju i punim skladištima.

U srijedu nakon podneva plinom se u terminskim ugovorima na TTF-u trgovalo po cijeni od 68,96 eura za megavat-sat, prenosi Hina. Jutros se nakratko spustila na 67 eura, najniži nivo od kraja predratnog januara 2022. Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara.

Trenutno je više nego upola niža no što je bila na početku decembra.

TTF je virtualna berza plina, osnovana 2003. godine. Procvat je doživjela nakon liberalizacije evropskog tržišta plina, a zahvaljujući trgovini ukapljenim plinom preotela je britanskom NBD-u titulu referentnog evropskog tržišta.

Rekordne vrijednosti

Krajem augusta cijena plina na TTF-u dosegnula je rekordnih 345 eura za megavat-sat, nakon što je Rusija znatno smanjila isporuke zbog radova na održavanju plinovoda.

Cijena je ponovo zamjetno ojačala na kraju septembra, nakon obustave isporuka ruskog plina zbog oštećenja plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u eksplozijama čiji uzrok još nije objavljen.

Evropske vlade pripisale su ih sabotaži, a Danska, Njemačka i Norveška provele su istragu, ali nisu objavile rezultate.

Pad cijena plina na nizozemskoj berzi od početka decembra povezan je s neuobičajeno blagom zimom u Evropi, koja smanjuje potražnju, ali i punim skladištima. Vlade su ih punile u ljeto, kada su cijene zbog straha za opskrbu bile iznad 100 eura za megavat-sat.

Izvor: Agencije