Ekonomija Evropske unije stagnira, eurozona na rubu

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod Evropske unije bio je u četvrtom kvartalu nepromijenjen u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao za 0,3 posto, izračunao je Eurostat.

Najsnažnije je među 12 članica, čijim je podacima evropski statistički ured raspolagao, porastao irski BDP – za 3,5 posto (EPA)

Ekonomska aktivnost u Evropskoj uniji stagnirala je u četvrtom tromjesečju 2022. godine, a u eurozoni porasla za skromnih 0,1 posto, kliznuvši na oba područja na najniže vrijednosti u posljednje dvije godine, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a bio je u četvrtom tromjesečju nepromijenjen u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao za 0,3 posto, izračunao je Eurostat.

U eurozoni je porastao 0,1 posto u odnosu na period od jula do septembra kada je također bio uvećan, ali za 0,3 posto.

Stagnacija aktivnosti na oba područja najslabiji je rezultat od kraja 2020, odnosno početka 2021. godine, pokazuje Eurostatov izvještaj.

U usporedbi sa četvrtim tromjesečjem 2021. aktivnost je u EU porasla 1,8, a u eurozoni za 1,9 posto.

U trećem tromjesečju ekonomija je na nivou Unije osnažila za 2,5 posto u odnosu na isti period 2021, dok je u eurozoni porasla za 2,3 posto.

Veliki posustali

Aktivnost u vodećim evropskim ekonomijama posustala je na kraju 2022, pa je tako njemački BDP zabilježio pad aktivnosti za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 0,5 posto.

Francuska ekonomija porasla je 0,1 posto, upola slabije nego u prethodna tri mjeseca. Italijanska ekonomija je oslabila za 0,1 posto u odnosu na period od jula do septembra kada je uvećana za 0,5 posto. Španska ekonomija osnažila je za 0,2 posto, kao i u prethodna tri mjeseca.

Najsnažnije je među 12 članica, čijim je podacima evropski statistički ured raspolagao, porastao irski BDP – za 3,5 posto.

Pad BDP-a na kvartalnom nivou bilježilo je šest članica, a najveći je bio u Litvaniji, gdje je smanjen za 1,7 posto; slijede Austrija i Švedska s padom aktivnosti od 0,7 odnosno 0,6 posto.

Skok u Irskoj

Na godišnjem niovu rast aktivnosti bilježile su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca sve zemlje čijim je podacima Eurostat raspolagao, osim Švedske i Litvanije gdje je smanjena za 0,6 odnosno 0,4 posto. Najsnažnije su posmatrane aktivnosti porasle u Irskoj – za 15,7 posto, a slijedi Portugal s rastom BDP-a od 3,1 posto, te Austrija i Španija gdje je BDP uvećan 2,7 posto.

Španija je bilježila najsnažniji rast u grupi „velikih“. Na drugom je mjestu Italija sa stopom rasta od 1,7 posto, a na trećem Njemačka s 1,1 posto.

Najslabije je u toj grupi porasla aktivnost u Francuskoj, drugoj po snazi ekonomiji eurozone, za samo 0,5 posto u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju podaci Eurostata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada