Hrvatska planira uvesti plaćanje ‘bakšiša’ i karticama

Napojnica (‘bakšiš’) trenutno nije prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Očekuje se da će se najavljenim promjenama olakšati način naplate napojnica karticama, povećati njihov iznos, ali pomoći i konobarima (Pixsell)

Hrvatska gospodarska komora (HGK) priprema zakonodavni prijedlog za uvođenje napojnice u sustav fiskalizacije ugostitelja i razgovara se o datumu njegova stupanja na snagu, objavljeno je iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Napojnica (bakšiš) trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, oporezivat će se kao drugi dohodak, kako bi se izbjegla opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, smatraju u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, te dodaju da je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

Očekuju povećanja iznosa ‘bakšiša’

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak kaže da će takav tretman napojnica direktno podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica.

„U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, takvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica“, izjavila je Tabak.

To će, kaže, značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. „Jedini nedostatak predviđenog rješenja za ugostitelje je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine“, zaključila je Tabak.

Rasprava traje dvije godine

Tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije otvorena je prije dvije godine u razgovoru s tadašnjim ministrom financija Zdravkom Marićem, podsjeća Hina.

Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira, podsjetila je Tabak.

Prema njezinim riječima, dvije godine se radi na pripremi zakonodavnog prijedloga i razgovara se o datumu njegova stupanja na snagu.

Izvor: Agencije