Francusko-italijanski konzorcij i Katar tragaju za plinom kod Libana

Istraživanje oblasti na granici Libana s Izraelom trajat će 12 mjeseci i koštati oko 100 miliona dolara.

Libanu će trebati nekoliko godina da počne eksploataciju pina ako bude nađena dovoljna količina (EPA)

Katar je postao partner s francuskom kompanijom TotalEnergies i italijanskim ENI-jem u konzorciju koji počinje traganje za plinom i naftom u podmorju na jugu Libana, na granici s Izraelom.

Liban i Izrael, koji su još u ratnom stanju, potpisali su u oktobru 2022. godine sporazum o pomorskoj granici na Sredozemnom moru, što omogućava Libanu da počne istraživanje potencijalnog polja Kana, čiji se dio nalazi u izraelskim teritorijalnim vodama, u zamjenu za isplatu kompenzacije Izraelu.

Ruski Novatek se 2022. godine povukao iz konzorcija za istraživaje u toj oblasti, a Katar će sada imati 30 posto akcija, a po 35 posto TotalEnergies i ENI.

“Ulazak Katara u konzorcij ima posebno politički značaj”, rekao je za AFP stručnjak za energetiku Naji Abi Aad nakon potpisivanja sporazuma u Bejrutu, prenosi Beta.

Liban bojkotira nekoliko bogatih zemalja Zaljeva, uključujući Saudijsku Arabiju, zbog dominantnog političkog utjecaja proiranskog Hezbollaha u toj zemlji.

Liban nema infrastrukturu

Prošireni konzorcij je također zadužen za istraživanje još jednog dijela podmorja, bliže obali Libana, gdje istraživanja nisu dovela do otkrića komercijalnih količina.

TotalEnergies očekuje da se istraživanje oblasti Kanu završiti u narednih 12 mjeseci i da će koštati oko 100 miliona dolara.

Analitičari smatraju da će Libanu biti potrebno nekoliko godina da počne eksploataciju plina ako bude pronađena dovoljna količina.

Liban nema infrastrukturu za izvoz plina, a nema ni plinovod za domaću potrošnju.

Izrael je već počeo ispumpavati plin i isporučuje ga susjednom Jordanu i Egiptu, a u junu prošle godine potpisao je sporazum o pretvaranju svog plina u tečni u Egiptu radi izvoza brodovima u Evropu.

Izvor: Agencije